Architectuur

Status van architect is verdwenen

Architecten zijn hun aanzien als belangrijke bouwpartij kwijtgeraakt, aldus de Nederlandse architect en voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen (foto). Volgens Coenen hangt die afgenomen status samen met de ingrijpende veranderingen in de manier van bouwen die de afgelopen jaren hun intrede hebben gedaan.

Coenen doelt dan met name op het verdwijnen van ambachtelijk werk ten gunste van het bouwen middels gestandaardiseerde systemen. Het is een typisch Nederlands verschijnsel, aldus Coenen, in landen als België, Frankrijk en Duitsland speelt dit in veel mindere mate. Architecten zijn, kortom, een onderscheidende schakel in de bouwkolom geworden. Coenen signaleert dat niet alleen de organisatie van de bouw en de bouwwijze sterk veranderd zijn, maar dat ook de manier van ontwerpen veranderd is. En dat komt uiteraard voor rekening van de ICT.

Zo is de overzichtelijke tekentafel verdwenen en wordt er alleen nog maar op computers aan kleine onderdelen gewerkt waardoor de samenhang moeilijker te herkennen is. Daarenboven werken architecten en adviseurs nu gelijktijdig in een virtueel netwerk. Coenen pleit voor terugkeer van dat overzicht. Zijns inziens moet regie mogelijk blijven en dienen verantwoordelijkheden inzichtelijk en aanwijsbaar te zijn.

Gebaseerd op: Cobouw