Architectuur

Stationsproject Roeselare

Menig treinreiziger heeft het misschien al gemerkt, de stationsomgeving van Roeselare wordt in een nieuw jasje gestoken. Het bureau Bas Smets heeft in dit project zijn tanden gezet.
De uitdagingen van het project zijn groot. Het stationsplein beslaat immers een bijzondere plaats in het stedelijk weefsel. Daarnaast bevindt het zich op de kruising van belangrijke verkeersassen. Dit resulteert in het feit dat het plein vandaag de dag eerder als kruispunt fungeert dan als ontmoetingsplaats. Een nieuw ontwerp moet uitnodigen om er even te verpozen.

Zuurstof voor de stad

De verouderde en verloederde stationsomgeving in Roeselare zal zich tegen 2012 ontpopt hebben tot een modern doorkijkstation met een plek van verpozing en verbinding rondom. De stad Roeselare, de NMBS-Holding, Infrabel en De Lijn investeren zo’n 35 miljoen euro in een nieuw stationsgebouw waarrond een ruimer en verkeersluw stationsplein wordt aangelegd. “Het project past volledig in de verschillende initiatieven die rond stadskernvernieuwing worden genomen”, aldus burgemeester Luc Martens. Het treinstation Roeselare Centraal wordt vernieuwd, daarnaast is er ook de aanleg voorzien van een nieuw, vlotter toegankelijk en comfortabel busstation met Lijnwinkel, de bouw van een ondergrondse parking en de herinrichting van de omgeving met voorzieningen voor groen, woon- en commerciële ruimtes en de uitbouw van een gezellig stationsplein. De huidige breuklijn tussen het centrum en Krottegem, de wijk aan de andere kant van de spoorweg, wordt weggewerkt zodat de stationsomgeving een aantrekkelijke stadspoort wordt.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be