Architectuur

Start bouw kenniscluster Rijnboog Arnhem

Vandaag is de bouw begonnen van het kenniscluster Rijnboog in Arnhem, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. In het kenniscluster komen de Bibliotheek Arnhem, het Gelders Archief, het Historisch Museum Arnhem, de Volksuniversiteit, het Kunstbedrijf van kunst en cultuur Arnhem en enkele creatieve opleidingen samen. Het gebouw dat 12.000 m2 zal beslaan wordt naar verwachting in 2013 opgeleverd.

Het kenniscluster is georganiseerd langs een binnenstraat van glas die vertrekt vanuit het middeleeuwse stadscentrum en door het gebouw omhoog meandert. De verschillende functies van het cultuurgebouw bevinden zich aan deze publieke galerij; bibliotheek, leesruimten, muzieklokalen, studio’s, studieplekken, expositieruimten, auditorium, cafetaria en boekwinkel. Een grootse kastenwand, een ‘etalage’ waarin activiteiten tentoongesteld en aangekondigd kunnen worden, fungeert als de ruggengraat van het gebouw. De grote, open verdiepingsvloeren rondom deze kastenwand kunnen op een flexibele manier worden ingedeeld. De route naar de top eindigt in een auditorium met panoramisch dakterras, dat uitkijkt over de stad en de Rijnvallei.

Het kenniscluster komt te liggen tussen de Oude Oeverstraat en de Nieuwe Oeverstraat. Het gebouw grenst aan de Arnhemse historische kelders, waarmee een ondergrondse verbinding wordt gemaakt. Het maakt deel uit van de vernieuwing van het Rijnbooggebied, tussen de Rijn, het station en de binnenstad. Met de komst van enkele grote projecten zoals het kenniscluster, wil de gemeente een gebied creëren waar volop ruimte is voor cultuur en afwis-seling tussen wonen, winkelen, werken en horeca.



De feestelijkheden rondom de start bouw waren in aanwezigheid van Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde vanuit de provincie Gelderland, en van de betrokken wethouders Gerrie Elfrink en Michiel van Wessem.

Neutelings Riedijk Architecten werkt sinds 1987 aan grootschalige projecten en is gespecialiseerd in complexe publieke en culturele gebouwen. Toonaangevende projecten waar het bureau momenteel aan werkt zijn o.a. het concertgebouw in Ljubljana (Slovenië), het Stadhuis in Deventer, een groot kantoor/hotelcomplex aan de Boulevard Périphérique in Parijs en het ACC (Antwerp Coordination Centre) in Antwerpen. Een ander prestigieus project van Neutelings Riedijk Architecten, het Museum aan de Stroom in Antwerpen, is onlangs officieel geopend.

Afbeeldingen: © Neutelings Riedijk Architecten