Nieuwbouw

Staron, gevelbekleding van de toekomst

Staron, gevelbekleding van de toekomst
Qua visitekaartje kan het tellen, het nieuwe hoofdkantoor van Tectum Group in Genk. De gevel is opgetrokken uit Staron, beter bekend als ‘solid surface’, en laat zien dat dit moderne materiaal vrijwel onbeperkte designmogelijkheden heeft. PCP Architects koos ervoor om met zo weinig mogelijk verschillende materialen te werken.

De opvallende constructie bestaat uit twee losstaande gebouwen, waarbij de witte kantoren knap contrasteren met de zwarte magazijnhallen. De nieuwe thuisbasis van Tectum Group is meteen ook een referentieproject. De witte gevel is opgetrokken uit Staron, dat in België verdeeld wordt via CPE, dak- en gevelgroothandel van Tectum Group.

Bestuurder Filip Biesmans: “Dit duurzaam materiaal is vooral gekend van interieurtoepassingen, het gebruik buiten is nieuw. Met zijn uitstekende materiaalkwaliteit en grenzeloze designvrijheid trekt Staron alle registers open. Omdat we rotsvast geloven in deze gevelbekleding van de toekomst, hebben we alvast zelf het goede voorbeeld gegeven (lacht).”

Architect Peter Cornoedus: “Staron laat toe om met heel fijne detaillering te werken: hoeken in verstek maken, vormen modelleren, platen aan elkaar verlijmen, het kan allemaal. Zo is elk detail in het Tectum Group-gebouw – van dakgoot over raamhoeken tot dorpel – tot in detail uitgewerkt in solid surface. Van bij de eerste plannen, kan je al op schaal 1/ 1 werken, heel vernieuwend en uitdagend. Daarnaast hebben we met zo weinig mogelijk andere materialen gewerkt.”

Staron, gevelbekleding van de toekomst

Geventileerde voorzetgevel

Staron is een massief, homogeen, op mineraal gebaseerd product met heel wat troeven: sterk, duurzaam, slijtvast, vuilbestendig, vuurresistent, niet-poreus en onderhoudsvriendelijk. Het bekledingsmateriaal is verkrijgbaar in verschillende tinten, tot in de kern gekleurd. Door thermische vervorming kunnen de meest uitdagende vormen gerealiseerd worden.

De geventileerde voorzetgevel bracht heel wat architecturale vrijheden met zich mee. Bovendien kon de binnen- en buitenafwerking gelijktijdig gebeuren. Interieurarchitectenbureau In Lijn liet de transparantie en openheid van de witte gevel terugkomen in de binnenafwerking. Daarbij is de gelijkvloerse verdieping, volledig in glas, opgevat als één groot open platform waar zowel medewerkers als bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en kennis delen.

PCP Architects koos er bewust voor om in de hoogte te werken, zodat het kantoor – met zicht op de voormalige Ford-fabrieken – zichtbaar is vanop de ring. Het team van Tectum Group, vandaag 420 medewerkers sterk, verhuisde dit voorjaar naar de nieuwe gebouwen. De afgelopen jaren tekende het bedrijf dan ook een stevige groei op. Als specialist in daken en gevels draait de groep momenteel een omzet van circa 130 miljoen euro.

Ook interessant