Stad brussel heeft vergunning op zak voor marsupilamiplein in laken

  BE   17 december 2021 Bron: BruCity
Stad brussel heeft vergunning op zak voor marsupilamiplein in laken
Het rondpunt in het hart van de wijk tussen Houba, Heizel en Sobieski zal binnenkort een metamorfose ondergaan. De vergunning werd deze week door URBAN afgeleverd en maakt van het het grijze, functionele rondpunt een echt buurtplein. De werken starten in maart 2022. Volgend op een oproep voor naamgeving die de Stad vorige zomer lanceerde, zal het plein worden omgedoopt tot het Marsupilamiplein.

Een nieuw plein

Het rondpunt oogt vandaag grijs en mist invulling en identiteit. De inrichting van deze publieke ruimte stamt uit een andere tijd en laat een groot potentieel onbenut. De beschikbare ruimte zal in de toekomst dan ook herverdeeld worden.: de rijweg tussen de Reper-Vrevenstraat en de Fťlix Sterckxstraat wordt geknipt waardoor een echt plein ontstaat, de circulatie in de wijk wordt herdacht en de 10 parkeerplaatsen op het plein worden geschrapt. In de plaats komt een plein op gelijkvloerse hoogte met veel kleur, stadsmeubilair, een speelzone, een fietsreparatiestation, een waterfonteintje, en een gevarieerde vergroening om de biodiversiteit op te krikken.

Om het gevoel van ťťn ruimte te creŽren, wordt met ťťn enkel materiaal gewerkt. Het plein, de straat en het trottoir worden aangelegd in gekleurde betonelementen (grijs, zwart en blauw) in verschillende afmetingen en met afwisselende voegen. De speelzone op het plein zal in een rood rubber materiaal worden aangelegd, geschikt om vallen en schokken op te vangen.

Voor de aanplanting is gekozen voor soorten die de biodiversiteit opkrikken en het hele jaar bloeien. De bestaande bomen worden allemaal behouden en er komen 13 nieuwe bomen, waaronder 4 fruitbomen.

Marsupilami

Bij de zoektocht naar een naam voor het nieuwe plein ontving de Stad maar liefst 45 voorstellen. Een selectie van drie namen werd opnieuw voorgelegd aan de Lakenaars. Tot en met 15 oktober 2021 kon gestemd worden op een nieuwe naam. Met 164 stemmen werd het Marsupilamiplein de overtuigende winnaar.

Het plein Reper-Vreven ligt verscholen achter de Houba de Strooperlaan. De legende schetst dat Andrť Franquin de gebruikelijke roep van de Marsupilami 'Hoeba hoeba' bedacht op het moment dat hij de laan overstak. Een aandenken aan deze legende kan men terugvinden in de Marsupilami Mural, aangebracht op het politiekantoor aan het kruispunt van de Reper-Vreven met de Houba de Strooperlaan.

Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte Ans Persoons (one.brussels-Vooruit): ďHet Marsupilamiplein vormt het hart van een rustige, kindvriendelijke woonwijk en wordt omringt door vijf scholen. Het was voor ons dan ook essentieel om een plein op maat van kinderen te maken: een plek waar ze veilig kunnen spelen en fietsen, waar ze fruit kunnen plukken en de seizoenen ervaren. Dat speelse element komt ook terug in de naam die de buurtbewoners voor het plein kozen.Ē

Volgende stappen

De werken zullen midden maart 2022 van start gaan en 80 werkdagen in beslag nemen. Buurtbewoners zullen tijdig geÔnformeerd worden over de start en verschillende fases van de werf.

In het kader van het Schoolwijken-project van Schepen bevoegd voor Mobiliteit Bart Dhondt zal ook de circulatie in de wijk de komende maanden worden aangepakt. Op 26 januari worden de circulatiemaatregelen voorgesteld aan de buurtbewoners, zij zullen nog een uitnodiging in hun bus krijgen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo