Architectuur

Spaanse brouwerij wordt museum

In Madrid is een voormalige brouwerij heringericht en uitgebreid als museum van het Spaanse Museo ABC. Architecten Arranguren & Gallegos en José López Salaberry ontwierpen het museum dat vier verdiepingen bovengronds en twee ondergronds telt.

De ondergrondse tentoonstellingsruimte heeft een plafond waar stalen driehoekpanelen tegenaan zijn geplaatst. Deze geven de ruimte een stads uiterlijk, wat aansluit bij de kunst die in de ruimte tentoongesteld wordt. De kunstwerken in de ruimtes zijn afkomstig van kunstenaars uit de stad zelf.

De panelen uit het ondergrondse interieur zijn ook te zien in de gevels van de uitbreiding van het gebouw en op de vloer voor de entree. De oude gevels van de brouwerij zijn intact gelaten.

Boven de grond is een tweede expositieruimte ingericht, evenals een café, museumwinkel, een auditorium, en ruimtes voor workshops en culturele activiteiten. De restanten van de brouwerij zijn binnenin gerestaureerd en wit geschilderd om de ruimtes een frisse uitstraling te geven. Een glazen ‘brug’ verbindt de expositieruimtes op de eerste verdieping met elkaar.

Lees verder op Architectenweb.nl