Soest heeft er zeventig gasloze woningen bij

  NL   2 mei 2018 Bron: BAM
Soest heeft er zeventig gasloze woningen bij
Het Nederlandse Soest heeft er zeventig gasloze en energieneutrale woningen bij. BAM Wonen heeft in opdracht van Portaal de afgelopen maanden huurwoningen aan de Ruysdaellaan, Hobbemalaan en Vermeerlaan klaar gemaakt voor de toekomst. Tocht, vocht en kou zijn verdwenen. Bewoners hebben nu een zeer comfortabele woning zonder dat hun woonlasten stijgen. Een resultaat waar Portaal en BAM Wonen trots op zijn.

Nul op de meter

De huizen wekken over een jaar gezien net zoveel energie op als ze gebruiken. Nul op de meter of NOM, wordt dat ook wel genoemd. Dat kan door het gebruik van zeer zuinige installaties, plaatsing van zonnepanelen en isolatie van de woningen. Ze hebben als het ware een warme jas aangetrokken. Tegen de bestaande gevels zijn nieuwe geÔsoleerde gevels geplaatst. Over het bestaande dak is een geÔsoleerd dak met zonnepanelen aangebracht. Daardoor zien de woningen er als nieuwbouw uit. Achter de huizen is een zogeheten energiemodule geplaatst, waarin de installaties zitten.

Gelijke woonlasten

Toch betalen de bewoners daar niet extra voor. Hun woonlasten (huur en energiekosten) blijven gelijk. Beide betalen ze voortaan aan Portaal. Met deze en andere vormen van duurzame renovatie zorgen we voor stabiele woonlasten en comfortabel wonen voor onze huurders, behouden onze woningen hun waarde en dragen we bij aan een gezonde toekomst.

Russische beer: geen probleem

De bewoners hadden direct voordeel van de ingreep toen in februari van dit jaar de ĎRussische beerí op bezoek kwam. Ondanks de kou die uit SiberiŽ ons land instroomde, waren de woningen moeiteloos behaaglijk warm te krijgen. Dat was in het verleden wel anders bij deze jaren zestig woningen. Maar ook in de zomer zullen de bewoners het verschil merken: goede isolatie is niet alleen warmer in de winter, maar ook koeler in de zomer.

Samen innoveren

De innovatieve aanpak om bestaande woningen nul op de meter te maken is ontwikkeld door zes woningcorporaties en vier bouwbedrijven, waaronder dus Portaal en BAM. Een aanpak die nog volop in ontwikkeling is. Zo heeft BAM voor dit project van Portaal de energiemodule doorontwikkeld. Dankzij het nieuwe, smallere ontwerp past de energiemodule naast het keukenraam en behoudt de keuken dezelfde kozijnindeling.

Bewonersoordeel: een ruime 7

Bewoners geven het eindresultaat een 7,2. Met name het toegenomen comfort en de uitstraling worden geprezen. Minder te spreken zijn ze over de forse vertraging waarmee het project om diverse redenen te maken kreeg. Dat maakte het project zwaar voor bewoners, die voor de vertraging een financiŽle vergoeding hebben ontvangen.

Eerder al in Soesterberg

Eerder paste Portaal deze aanpak al toe bij ruim 80 woningen in Soesterberg. Uit onderzoek ruim een jaar na afronding blijkt grote tevredenheid over de woning en het toegenomen wooncomfort.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo