Beveiliging

Sleutel afgebroken in slot; 3 oplossingen

Sleutel afgebroken in slot; 3 oplossingen
Het overkomt iedereen wel een keer. Je bent net iets te hardhandig met je huissleutel in de voordeur en hij breekt af. Dat kan zomaar gebeuren, bijvoorbeeld als het slot al wat ouder is. Je hebt jezelf nu buitengesloten en je kunt het slot ook niet met een reservesleutel openmaken. Er is geen reden tot paniek, want er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen om jezelf snel weer binnen te laten. We delen direct drie tips met je.

Tip 1: bel gelijk een slotenmaker

Het beste wat je eerst kunt doen is een slotenmaker Nieuwegein bellen. Zeker als je een ouder slot hebt of de sleutel erg diep in het slot is verdwenen is dit je beste optie. Een slotenmaker kan je vaak al binnen een uur uit de brand helpen en vakkundig de deur openen. Zo heb je de minste schade aan het slot en de deur en kan hij er – indien nodig – direct een nieuw slot op monteren. Dit scheelt jou een hoop tijd en waarschijnlijk ook geld, doordat een professional het probleem oppakt. Vaak kun je in de tussentijd wel even bij buren terecht terwijl je wacht.

Tip 2: probeer het met secondelijm

Heb je het idee dat er geen slotenmaker nodig is, bijvoorbeeld omdat de afgebroken sleutel niet heel diep in het slot zit, dan kun je zelf ook aan de slag. Mocht je toegang hebben tot een gereedschapskist, bijvoorbeeld omdat je wel in de schuur kunt of een behulpzame buurman hebt, dan kun je het volgende trucje uitproberen. Met wat secondelijm kun je het stukje over het sleutelgat insmeren, wat je heel eventjes laat drogen. Vervolgens druk je de andere kant van de afgebroken sleutel, of een ander sterk object, hierop. Door de lijm kun je het afgebroken gedeelte er gemakkelijk uitwikken, zodat je het slot niet open hoeft te breken. Vervolgens kun je met een reservesleutel de deur openen.

Tip 3: gebruik een tang of schaar

De laatste tip is ook nog wel een handige om te proberen. Als de afgebroken sleutel een beetje uitsteekt uit het slot en je deze niet met je vingers vast kunt pakken, wellicht lukt het dan met een schaar of tang. Je kunt hiermee wat preciezer aan de slag en het uiteinde met meer grip beetpakken. Zo kun je proberen de afgebroken sleutel uit het slot te bewegen. Op deze manier hoef je het slot ook niet te beschadigen.

Ook interessant