Beveiliging

Malafide slotenmakers, een doorn in het oog van de echte slotenmaker

Malafide slotenmakers, een doorn in het oog van de echte slotenmaker
Vlaanderen telt heel wat slotenmakers. Heel wat van die slotenmakers zijn aangesloten bij de VSU, de Vlaamse Slotenmakers Unie die opkomt voor de belangen van de professionele slotenmaker. Stuk voor stuk gaat het hier om lokale en betrouwbare slotenmakers die de deontologische gebruiken en gedragscodes volgen.

De sector wordt echter al jarenlang geteisterd door malafide slotenmakers die het minder nauw nemen met de regels van de wet en de consument die zich wel eens buitensluit of zijn of haar sleutels vergeet ronduit intimideren en oplichten door doorgaans bovenaan in de zoekresultaten verschijnen wanneer je bijvoorbeeld naar een slotenmaker zoekt. Een doorn in het oog van de Vlaamse Slotenmakers Unie en haar slotenmakers.

Malafide slotenmakers, een doorn in het oog van de echte slotenmaker

Oplichters zijn van alle tijden

Oplichters zijn er altijd zijn, maar de slotenmakersector wordt stevig getroffen. Vaak gaat het om slotenmakers van buitenlandse firma’s die opduiken en dan weer even snel verdwijnen, niet geregistreerd zijn en die woekerprijzen durven vragen. Deze partijen investeren vaak fors in Google om zo bovenaan de zoekresultaten te prijken en nietsvermoedende klanten die met een geforceerd slot zitten of zich buitengesloten hebben, te strikken. Niet alleen leveren deze slotenmakers vaak prutswerk, ze vragen ook torenhoge prijzen, verplaatsingskosten die van de pot zijn gerukt en zetten klanten onder druk. Soms komt het zelfs tot bedreigingen. Kortom, dit soort van malafide praktijken valt te mijden.

Malafide slotenmakers, een doorn in het oog van de echte slotenmaker

Hoe herken je een betrouwbare slotenmaker?

De VSU heeft het probleem al meermaals aangekaart bij de overheid en gesprekken zijn lopende, maar er zijn ook zaken die de consument kan doen. Hierbij enkele tips waar je op moet letten wanneer je een slotenmaker contacteert die je uit de nood wil komen helpen:

  • Check altijd zeker de site. Staan er geen adresgegevens en/of BTW-nummer, dan kan je de slotenmaker in kwestie beter mijden. Controleer dus altijd goed de site en trek desnoods het BTW-nummer na.

  • Kijk ook uit en maak duidelijke prijsafspraken nog vóór de slotenmaker naar jou komt. Zo is er nadien geen discussie mogelijk.

  • Komt de slotenmaker aan in een personenwagen of in een anonieme bestelwagen, dan kan dit ook vragen oproepen. Een correcte slotenmaker zet zich niet 2 straten verder.

  • Een betrouwbare slotenmaker zet je niet onder druk, vraagt geen woekerprijzen voor de verplaatsing en zal je ook een officiële factuur bezorgen na de werken.

Selecteer een slotenmaker uit jouw buurt via de interactieve kaart op de website van de VSU

Een zekere manier om met een betrouwbare slotenmaker in zee te gaan? Gebruikmaken van de kaart op de site van de VSU. Deze slotenmakers zijn stuk voor stuk betrouwbare en lokale professionals die duidelijk communiceren en de regels respecteren. Door je postcode in te geven kun je meteen zien welke slotenmaker in de buurt beschikbaar is.

Je kan de slotenmakers direct bellen of mailen, en je kan nummers al op voorhand opslaan zodat je steeds een nummer bij de hand hebt van een slotenmaker in de buurt. Je weet immers nooit wanneer je jezelf buitensluit, je thuis komt en slot is geforceerd of wanneer je een nieuw slot nodig hebt. Het is dan wel fijn dat je snel op een betrouwbare slotenmaker beroep kunt doen.