Algemeen

Signalen dat je internet niet up-to-date is

Signalen dat je internet niet up-to-date is
Internet is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We gamen, streamen, gebruiken social media en steeds meer mensen werken vanuit huis. Voor al die zaken heb je een goede internetverbinding nodig. Is je verbinding niet up-to-date dan zorgt dit niet alleen voor vertraging, maar het is ook onveilig. In dit artikelen bespreken we de signalen die erop wijzen dat je internet niet up-to-date is en wat je eraan kunt doen.

Onveilige verbinding

Allereerst moeten we het hebben over de beveiliging van je internetverbinding. We hebben zoveel apparaten die verbonden zijn met internet dat we er niet goed bij stil staan wat voor gevaar het kan betekenen. Er zijn helaas geen duidelijke tekenen dat je verbinding onveilig is. Je komt er vaak pas achter als het te laat is en je bijvoorbeeld gehackt wordt. Daarom is het van belang om zelf voorzorgsmaatregelen te treffen om cybercriminelen buiten de deur te houden.
  • Gebruik een Virtual Private Netwwork (VPN) - Maak verbinding via VPN apps zodat je verbinding privé is. Dankzij een VPN blijf je anoniem voor hackers.
  • Gebruik een standaard wifi-naam - Veel mensen kiezen ervoor om hun wifinetwerk een persoonlijk tintje te geven. Maar het gebruiken van je naam of adres als wifi-naam is in dit geval niet slim. Kies voor een standaard naam die niet terug te leiden is naar je adres.
  • Wijzig de wifi-naam regelmatig - Verander zo nu en dan de naam van de wifi zodat je verbinding bij kwaadwillenden van de radar verdwijnt.
  • Zet buitenshuis je wifi niet standaard aan - Openbare netwerken zijn gevoeliger voor hacken. Gebruik liever je mobiele netwerk of maak verbinding op een openbaar netwerk via VPN.

Trage verbinding

Als je regelmatig internet gebruikt zul je vast wel eens met een trage verbinding te maken hebben. Er is niet zo vervelend als een website die traag laadt of een film die maar blijft bufferen. Een trage verbinding kan een aantal redenen hebben. Het is van belang om eerst te weten wat de oorzaak is voordat je het probleem kunt oplossen. Dit zijn de mogelijke oorzaken:
  • Het verkeerde internetabonnement - Heb je een internet met weinig Mbps, maar maak je wel veelvuldig gebruik van internet, dan zal dat voor vertraging zorgen. Als thuiswerker heb je zeker 50 Mbps nodig. Een gezin met kinderen die graag gamen heeft al snel 200 Mbps nodig.
  • Slechte wifi-verbinding - Het wifi-signaal wordt door een router uitgezonden. De router heeft een beperkte reikwijdte en het signaal wordt ook belemmerd door muren en meubels.
  • Verouderde apparatuur - Heb je een verouderde laptop of mobiele telefoon dan zullen die trager werken, ook als je internetverbinding eigenlijk goed is.
  • Te veel mensen op het internet - Als je met veel mensen op het internet zit heb je ook meer Mbps nodig.

Vind de bron van het probleem

We weten nu wat de signalen en een paar mogelijke oorzaken zijn van een slechte internetverbinding. Maar het oplossen van het probleem is nog belangrijker. Allereerst moeten we weten wat de bron van het probleem is.

Doe een speedtest

Om te achterhalen waar het probleem zit doe je een speedtest. Hiermee kun je zien wat de uploadsnelheid en downloadsnelheid is. Doe de test zowel via wifi als direct via de kabel. Is de verbinding via wifi veel trager dan zit het probleem waarschijnlijk bij je router. Zit het probleem bij de router dan kun je die resetten of een nieuwe aanschaffen. Zit het probleem bij de kabel neem dan contact op met je internetprovider.

Signalen dat je internet niet up-to-date is

Oplossingen om je internetverbinding te verbeteren

Heb je het probleem niet kunnen vinden met behulp van een speedtest dan zijn er een aantal andere dingen die je uit kunt proberen.
  1. Update je browser - Een van de makkelijkste dingen om je verbinding weer up-to-date te krijgen is het updaten van je browser. Gebruik je een verouderde versie dan kan dat voor vertraging zorgen.
  2. Update je apparaten - Ben je net als vele anderen zo iemand die alle meldingen voor updates wegklikt? Het is tijd om daar verandering in te brengen. Die updates zorgen er juist voor dat je verbinding goed en bovendien veilig is.
  3. Zoek een andere plek voor je router - Een andere simpele oplossing voor het verbeteren van je internetverbinding is het verplaatsen van de router. Zet de router het liefst in het zicht, zonder objecten of meubels die het bereik blokkeren. Bovenop een kast is in veel gevallen de beste optie.
  4. Koop een signaalversterker - Als je een groot huis hebt, zal slechts één router niet voldoende zijn. Plaats een zogenaamde signaalversterker op de tweede verdieping of op zolder. Signaalversterkers zijn een goedkope oplossing voor problemen met het bereik.
  5. Kies voor een verbinding met kabel - Werk je vanuit thuis of houd je van gamen, dan kun je overwegen om je computer direct op een kabel aan te sluiten. Dit zorgt voor sneller en stabieler internet.

Altijd verbonden

Een up-to-date internetverbinding is van vitaal belang in de moderne wereld. Is je verbinding up-to-date dan kun je makkelijk en sneller internetten. Bovendien is het veiliger. Zijn er tekenen dat je verbinding traag wordt of hapert, dan is het tijd om er iets aan te doen. Je weet nu wat de oorzaak van het probleem kan zijn en wat je kunt doen om het aan te pakken. Vanaf nu kun je altijd optimaal profiteren van wat het internet te bieden heeft.

Ook interessant


Build for Life