Sector van zwembaden verwacht een explosie aan bestellingen

  BE   22 april 2020 Bron: Recticel Insulation
Sector van zwembaden verwacht een explosie aan bestellingen
Corona of niet, meer en meer Belgen laten een zwembad installeren in hun tuin of kiezen voor een binnenzwembad. In de loop van de eerste 3,5 maanden van dit jaar hebben de zwembadbouwers een stijging van 21% genoteerd in hun orderboekje en dat na een recordstijging van de verkoop met 27% in 2019. De sector weet niet of deze nieuwe stroom aan bestellingen zal verwerkt kunnen worden.

“De logistieke circuits van Spanje, Frankrijk en Italië zijn heel hard getroffen door de crisis, terwijl talrijke producten (betegeling, onderhoud, enz.) uit die landen komen”, zo legt Patrice Dresse, Algemeen directeur van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers, uit. “De sector blijft voortwerken want de maatregelen van social distancing kunnen er gerespecteerd worden, maar de leveranciers staan onder druk. De klanten zullen daardoor dit jaar wat meer geduld moeten oefenen.”

In de loop van de eerste 3,5 maanden van het jaar hebben de zwembadbouwers een stijging van 21% genoteerd in hun orderboekje. Volgens de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers, die deel uitmaakt van de Confederatie Bouw, gaat het om een opmerkelijke evolutie, aangezien de bouw van privézwembaden ook de laatste jaren al stelselmatig is toegenomen.

JaarAantal nieuwe privé-zwembaden via bouwbedrijven
20152050
20162150
20172150
20182400
20193050
2020 (extrapolatie)3690

Langs de kant van de kopers staan alle lichten op groen: het gaat om een rendabele investering (een zwembad = een meerwaarde voor het huis), er wordt volop zon voorspeld, de intrestvoeten staan laag, de prijzen van zwembaden zijn gedemocratiseerd, het onderhoud ervan is geautomatiseerd en de plaatsing gebeurt snel. “Zelfs de coronacrisis lijkt een positieve invloed te hebben op de sector - die nochtans al een zeer gunstig jaar 2019 achter de rug had (+27%). Hoewel er in maart en april een daling was van het aantal verkoopovereenkomsten, gingen de contacten online de hoogte in. De Belgen weten dat ze dit jaar waarschijnlijk niet op vakantie kunnen vertrekken en voor sommigen zal dat volgend jaar evenmin mogelijk zijn. Bovendien is er buiten coronatijden een duidelijke trend om met vrienden en familie van de tuin te profiteren en zelf te genieten van een droomvakantie in de eigen tuin.”

De sectorale organisatie stelt ook vast dat de renovatie van privézwembaden de laatste drie jaar verdubbeld is. Elk jaar krijgen zowat 600 zwembaden een opknapbeurt. Al zijn bepaalde zwembaden bijvoorbeeld 30 jaar oud, daarom zijn ze nog niet onbruikbaar geworden. Ze zijn gewoon aan een renovatie toe, wat perfect doenbaar is.

Wat de installatie van nieuwe zwembaden betreft, kennen de zwembaden met kuip een enorme groei (47% van de verkoop), gevolgd door de betonnen zwembaden (40% van de verkoop). De natuurlijke zwemvijvers vertegenwoordigen amper 2,5% van de markt, maar kennen ook een vooruitgang. 88% van de buitenzwembaden ligt binnen een budget tussen de 50.000 en de 80.000 euro. 7% ligt onder dit budget en 5% erboven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo