Vastgoed

Schuldhulp bij twee maanden huurachterstand

Heb je in Amsterdam twee maanden huurachterstand? Dan komt er vanaf 1 januari een schuldhulpverlener langs. Met dit initiatief willen de Amsterdamse corporaties en de gemeente woningontruiming voorkomen en het schuldhulpverleningstraject effectiever maken.

In 2007 is in meerdere stadsdelen gestart met het experiment dat de titel ‘Vroeg Eropaf’ mee heeft gekregen. Sindsdien is de aanpak zo’n duizend keer toegepast. De uitkomsten zijn dermate succesvol dat de methode nu in heel de stad wordt uitgerold.

Corporaties geven de gemeente een sein wanneer er een huurachterstand van twee maanden is ontstaan. Een ingeschakelde hulpverlener kijkt vervolgens of er nog meer schulden zijn. Als alles in kaart is gebracht, wordt een schuldhulptraject aangeboden met een verplicht inkomensbeheer. Wordt dit geweigerd, dan wordt een procedure tot woningontruiming gestart, aldus wethouder Ossel (Werk en Inkomen).

Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is zeer te spreken over de aanpak. ‘Wij krijgen in een zeer vroeg stadium signalen dat er problemen zijn in een huishouden. Met deze aanpak kunnen we ingrijpen voor het echt te laat is en we een woning moeten ontruimen.’