Nieuwbouw

Schuchter herstel in bouw duidelijk merkbaar op Batibouw

Op basis van de laatst gepubliceerde bouwvergunningen is een schuchter herstel van de woningbouw merkbaar met een stijging van 1,5% voor de nieuwe woningen(appartementen en eengezinswoningen samen) en 0,6% voor de renovatie van woningen. Voor renovaties waarvoor geen vergunning vereist is zijn er geen cijfers maar de markt geeft ook hiervoor een stijging aan. Deze licht stijgende trend wordt bevestigd door de aannemers die hun orderboekjes gevuld zien voor de volgende 5 maanden (ook een stijging met 0,6% tot een gemiddeld van 5,13 maanden ). De toegenomen belangstelling voor Batibouw van bouwers en consumenten gaat in dezelfde richting .” Zeker in economisch onzekere tijden is een eigen woning een vaste en veilige belegging en blijft het een levensdroom die elke Belg koester” zegt Robert de Mûelenaere , gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Nooit eerder was het tijdens de Batibouwdagen zo druk op de verschillende standen en vooral in de anders rustige Patio of Informatiehall waar aannemers, architecten, en de federale en regionale overheden gratis en persoonlijke informatie geven over regelgeving, premies, subsidies…. Vooral dit jaar was overduidelijk hoe mondig de toekomstige bouwers en verbouwers hun bouwdromen proberen te realiseren. Zeer gerichte vragen over de wetgeving die hun beschermt, de fiscale verminderingen en vooral de BTW-verlaging, de premies, hoe het best een aannemer zoeken, de verschillende bouwformules.

Het profiel van de bezoekers was het publiek van bouwers en verbouwers met dromen, met plannen, met vragen. De meeste bezoekers gaven ook toe dat zij kwamen informeren, vergelijken, en vooral kijken naar de nieuwigheden , nieuwe ideëen opdoen voor de nieuwe keuken, badkamer, voor de isolatie van de woning, het energiezuiniger verbouwen. Kijken, luisteren, vergelijken, en documentatie meenemen om thuis te verwerken, te bekijken en nog eens na te lezen.

Ook buiten het paleizencomplex wakkerde Batibouw de bouwdroom aan : heel wat aannemers kregen spontane vragen om offertes op te maken, en de websites van de Confederatie www.confederatiebouw.be en www.ikzoekeenvakman.be (met alle geregistreerde aannemers) kregen record aantal mails om informatie rond BTW-veiligheidscoördinatie-werken met goede aannemers-regelgeving.

Of deze vele vragen, plannen, dromen die in de Batibouwperiode ontstaan nu ook resulteren in concrete nieuwe bouwplannen is pas na een 4-tal maanden merkbaar in de cijfers van de nieuwe vergunning voor nieuwbouw of verbouwingen, en in de orderboekjes van de aannemers. Een concrete vertaling naar bouwprojecten komt er pas als de financiering rond is en de nieuwe bouw- en verbouwwensen en plannen passen in het beschikbaar bouwbudget .

“De aannemers zijn er alvast klaar voor en hopen dat de enorme belangstelling op Batibouw nu ook de nodige boost zal gegeven aan een duurzaam herstel van de woningbouwmarkt” aldus Robert de Mûelenaere.

Ook interessant