Met een totaal van 337.000 bezoekers, een toename ten opzichte van de jubileumeditie vorig jaar (333.000 bezoekers in 2009), sloot Batibouw 2010 haar deuren. Beursorganisator Geert Maes blikt tevreden terug: “Opnieuw zorgde Batibouw voor een verbluffend resultaat, zeker in de aanhoudend onzekere economische omstandigheden. We ontvingen een kwalitatief en enthousiast publiek en ook de conferenties en prijsuitreikingen op Batibouw mochten op veel belangstelling rekenen. Het thema energiebesparing en hernieuwbare energie bleek een schot in de roos. Ook de nocturne op donderdagavond was een ongezien succes. Veel tweeverdieners schenen dit het uitgelezen moment te vinden om een bezoek aan de beurs te brengen.”
Batibouw is dé Belgische bouwbeurs, die na 51 jaar met haar bijna 1000 exposanten alle 13 hallen van Brussels Expo bezet. Bezoekers kunnen er 15 km aan gangen bewandelen om kennis te maken met de laatste trends en nieuwe snufjes van meer dan 2.500 merken. Batibouw mag dan ook als een referentie gelden voor de bouwsector en in dat opzicht zijn de vooruitzichten rooskleurig. De laatste elf dagen is gebleken dat de Belg nog steeds geboren wordt met een “baksteen in de maag”.
Op Batibouw worden alle voordelen van bouwen en renoveren ook in de kijker gezet. “Het is zo dat investeren in een huis geld kost, handenvol geld zelfs,” zegt Maes “maar eens de lening is afgelost, beschikt de eigenaar over aanzienlijk toegenomen kapitaal. Daarnaast kunnen bijkomende investeringen zoals energiebesparende maatregelen ervoor zorgen dat de intrinsieke waarde van de woning blijft toenemen. En hierover heb je meer zekerheid dan met het klassieke spaarboekje of door te beleggen op de beurs. In tijden van crisis kiezen mensen ervoor om verstandig en doeltreffend te investeren. Ten slotte brengen energiebesparende maatregelen al op korte termijn lagere energiefacturen met zich mee.”
Het summum van energie besparen is het gebruik van hernieuwbare energie, en aan dit onderwerp werd dan ook een volledig paleis gewijd dat – dankzij de 240 fotovoltaïsche panelen op de bovenste vijver aan de ingang – voor haar energievoorziening overigens zelf CO2-neutraal is gebleven. Tal van geïnteresseerden bezochten dit bewuste Paleis 10 om er meer te weten te komen over het opwekken van hernieuwbare energie met fotovoltaïsche zonnepanelen, windmolens en -turbines.
Batibouw heeft haar succes ook deels te danken aan de overheidsmaatregelen die de kosten van een (ver-)bouwproject flink kunnen dempen. Zo zijn er de verlenging van de tijdelijke BTW-verlagingen voor bouwaanvragen tot 1 april, de verzekering tegen inkomstenverlies en de lage hypotheekrente. Daarnaast worden ook de premies voor energiebesparende maatregelen – isolatie, dubbele beglazing, vervangen van de oude verwarmingsketel – zowel door Batibouw als door de exposanten gepromoot.
Een andere factor is uiteraard het feit dat exposanten Batibouw blijven zien als het forum bij uitstek om hun allernieuwste producten voor te stellen. Gevolg hiervan is dat al zij die een overzicht wensen van wat er nieuw is in de sector, het best op Batibouw terecht kunnen, en dit ook massaal doen. Op de beurs kunnen ze de nieuwe producten niet alleen zien en aanraken, maar meteen ook toelichting vragen aan de experts die ze op de standen voorstellen.
Daarnaast blijft Batibouw met zijn 75.000 professionele bezoekers ook de grootste vakbeurs van de Belgische bouw. Zij zien Batibouw als het ideale ontmoetingsplatform voor de sector. Behalve om de exposanten te ontmoeten en hun nieuwigheden te ontdekken, trekken de vaklui naar Brussels Expo voor de brede waaier aan evenementen, zoals de interessante conferenties en de vele prijsuitreikingen.
De beursorganisatoren zijn hun exposanten en bezoekers bijzonder dankbaar voor het vertrouwen en kijken er nu al naar uit om iedereen volgend jaar opnieuw te verwelkomen van 24 februari tot 6 maart 2011.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam