Buitenschrijnwerk

Schrijnwerkers op reis met SCM naar Italië

Van woensdag 10 tot zaterdag 13 november reisde SCM Group Belgium met een groep van meer dan 100 personen, de grote meerderheid lid van onze federatie, naar Italië om de fabrieken van SCM Group te gaan bezoeken.

Onze reis startte op woensdag in de vooravond in Charleroi waar het vliegtuig genomen werd richting Venetië.
Op donderdag ochtend omstreeks 10.00 uur, na een welkomstwoord door Mevr. Grazia Finnochiaro van public relations en algemeen commercieel directeur dhr. Nevio Brandi, ging het officieel programma van start in de fabriek van Rimini. Hier bevinden zich de staalgieterij en de productie van CNC bovenfrezen, alleskunners, ramen productiecenters, ramenstraten en de grotere frees- en profileermachines.
Alle facetten van de productie werden uitvoerig getoond en enkele machines werden in werking gedemonstreerd. Zo kregen we ook de eigen productie en de testing ‘in de creche’ te zien van de freesmotoren, het hart van de houtbewerkingsmachine.
In de namiddag werd een bezoek gebracht aan de fabriek in Pesaro, bij Morbidelli, waar onder meer CNC-gestuurde lijnmachines voor grote aantallen en voor maatwerk worden gefabriceerd. De dames, die s' morgens naar San Marino waren afgezakt, vervoegden opnieuw de groep in Gradara waar we het kasteel bezochten. Een mooie afsluiter van een interessante maar vermoeiende dag.

Vrijdag 12 november was iedereen tijdig op de afspraak en vertrokken de dames voor een bezoek met gids naar San Leo. De mannen trokken, samen met enkele geïnteresseerde dames, eerst naar DMC, in deze fabriek worden jaarlijks ongeveer 1.550 schuurmachines gefabriceerd. Nadien ging het naar Gabiani, de fabriek waar de productie gebeurt van opdeelzagen, een compleet gamma bestaande uit verschillende modellen naargelang de vereiste zaaghoogte tot en met opdeelzagen met hoekopstelling. Vervolgens werd gestopt bij de Mahros afdeling waar handling apparaten gebouwd worden.
Om 11.00 uur werd in Villa Verucchio een presentatie gehouden over Netline, de geïntegreerde software waarmee men op een eenvoudige en korte tijd, in één handeling het ontwerp, het opdeelschema, het CNC programma, de voorraad en een deel van de prijscalculatie van een project kan genereren.
Er volgde een bezoek aan de fabriek voor standaard machines en een bezoek aan de toonzaal van SCM waar we onder meer de demonstratie van Netline konden zien. Later op de middag reisde de voltallige groep af richting Thiene.
In Thiene werd de groep na het inchecken in het hotel, overgebracht naar een restaurant, waar een zeer gezellige verbroedering plaatsvond tussen alle deelnemers. Een avond die nog een staartje kreeg en voor sommigen pas in de heel vroege uurtjes eindigde.
Nadat onze laatste man met de telefoon was gewekt en hij na 5 minuutjes de wachtenden in de bus kon vervoegen, vatten wij onze trip aan naar de fabriek van de kantenlijmmachines.
Aan de groep werd getoond hoe SCM er in slaagt om jaarlijks meer dan 1200 kantenlijmers te bouwen en hoe iedere machine afzonderlijk getest wordt voorafgaand aan de levering.
Omstreeks 10.30 uur vertrokken we richting Venetië waar een leuke dag op het einde verstoord werd door een zware regenbui.
Moe maar tevreden werd afgezakt naar de luchthaven voor onze terugreis richting Charleroi. Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers maakt, eveneens in naam van alle leden die hebben deelgenomen, haar felicitaties over aan SCM voor de uitstekende organisatie van deze interessante en niettegenstaande het slechte weer in alle opzichten geslaagde reis.