Nieuwbouw

Schilderonderwijs moet winnen aan kwaliteit

Het voorbije jaar heeft de Confederatie Bouw – Vlaamse Schilders, samen het IVP enkele initiatieven genomen om enerzijds het schildersberoep te promoten en weer aantrekkelijker te maken, maar anderzijds ook om de schildersopleidingen op een hoger niveau te tillen. Dit leidde onder andere tot het Vademecum Opleidingen en een promotiefilm voor het onderwijs. Er is immers nood aan meer instroom in het schilderssector, want jaarlijks is er in de bouw een totale uitstroom van 36.000 vakmensen, waarvan 22,5% in de schildersector. Nochtans zijn de leerlingen aantallen in stijgende lijn. Er is een stijging van 713 leerlingen in 2007, naar 970 in 2010 in het voltijds onderwijs en van 155 naar 243 leerlingen in het deeltijds onderwijs. In Vlaanderen zijn er 23 scholen die een schildersopleiding voltijds aanbieden en 18 scholen die dit deeltijds aanbieden.

Open Forum moet contact verbeteren

Er werd vastgesteld dat er te weinig contact is tussen de opleidingsverantwoordelijken, de scholen en de sector. Daarom heeft de Confederatie Bouw – Vlaamse Schilders het initiatief genomen de dialoog op te starten en alle partijen samen rond de tafel te brengen tijdens een ‘Open Forum’. Een eerste Open Forum vond plaats op donderdag 7 april in het Technicum Noord in Antwerpen. Verschillende vertegenwoordigers van het onderwijzend personeel uit de verschillende scholen met schildersopleiding waren aanwezig, alsook vertegenwoordigers van het FVB en plaatselijke koepelorganisaties zoals Talentwerf en het RTC. Moderator van dienst was Lucas Brion, kabinetsmedewerker van Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet.

Tijdens dit eerste ‘Open Forum’ werden de problemen aangekaart, zowel vanuit de sector als vanuit de kant van het onderwijs. Er werd alvast een eerste aanzet gegeven tot een verdere samenwerking tussen de verschillende organisaties en instanties, met dat ene doel voor ogen: een duidelijk actieplan voor het onderwijs, meer specifiek voor de schildersopleidingen. Zo kwam aan het licht dat er nood is aan nieuwe leerplannen, die moeten groeien vanuit een vernieuwd beroeps- en competentieprofiel voor de schilder. Daarnaast moet er samen gewerkt worden aan de promotie van het schildersberoep.

André Mertens, voorzitter van de Confederatie Bouw - Vlaamse Schilders: “We moeten de leerlingen echt warm maken om een gemotiveerde keuze te maken voor een opleiding tot schilder. De scholen moeten de opleiding beter en duidelijker in beeld brengen op hun opendeurdagen, maar ook wij als federatie zullen ons steentje bijdragen. Zo brengen we binnenkort samen met het IVP een stripreeks op de markt die het schildersberoep moet promoten. We volgen in de stripreeks een schildersbedrijf, die alle facetten van het beroep, doorheen de verschillende verhalen naar voor zal brengen. Op deze manier proberen we leerlingen vanuit hun leefwereld te benaderen en ze zo te overtuigen om voor dat schildersberoep te kiezen. Misschien kunnen ze zich wel identificeren met één van de stripfiguren”.

Samenwerking moet leiden tot kwaliteit

Het ‘Open Forum’, is een Ronde-tafel gesprek op initiatief van de Confederatie Bouw – Vlaamse Schilders, waar vrijuit gesproken werd tussen vakmensen, leerkrachten en de onderwijsinstellingen. Uit het eerste Antwerpse debat kwam naar boven dat er meer en nauwer moet samengewerkt worden tussen de verschillende instanties. “Het schilderonderwijs kan slechts winnen aan kwaliteit, wanneer in de eerste plaats de communicatie verbetert tussen de verschillende actoren”, besloot Lucas Brion, kabinetsmedewerker van Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet. “Er moet een betere aansluiting gevonden worden tussen enerzijds de aannemerssector en anderzijds onze onderwijsinstellingen. Slechts dan kunnen de schildersopleidingen heropgewaardeerd worden”.