Verbouwen

Scheuren in metselwerk herstellen

Scheuren in metselwerk herstellen
Last van scheuren in de meur? Dit kan duiden op ernstige oorzaken en kan gevaarlijke gevolgen met zich meebrengen. Scheuren in de buitenmuur kunnen namelijk veroorzaakt zijn door verzakkingen in de grond (veelal door te toenemende droogte), grote bomen die te dicht bij de muur staan, trekspanningen of door fouten in de constructie van bijvoorbeeld funderingen. Een scheur in de gevel kan ook zijn veroorzaakt door zwaar of veel voorbijrijdend verkeer, zware bouwwerkzaamheden zoals heien in de omgeving of door bouwwerkzaamheden direct in de buurt.

Achterhaal de oorzaak van scheuren in de muur grondig

Het is belangrijk om de oorzaak goed te achterhalen zodat je de scheuren in de muur daardoor goed kunt oplossen. Je kunt bijvoorbeeld een funderingsonderzoek aanvragen bij organisatie Duurzaamfunderingsherstel.nl zodat je de gevaarlijkste oorzaak van scheuren in de muur hebt onderzocht. Dit geeft je een veilig en gerust gevoel in de toekomst. Noodzaak is dus om zo snel mogelijk de scheuren in de muur te repareren. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en wordt je woning ook weer meer waard. Woningen met scheuren in de muur zorgt er namelijk voor dat je huis minder waar is.

Benodigdheden voor scheurherstel

Om de scheuren in de muur te repareren is het van belang om de juiste benodigdheden te hebben. In de lijst hieronder hebben we dan ook alle producten dat je nodig bent voor scheurherstel weergegeven:

  • Spiraalankers (bekijk de verschillende afmetingen van spiraalankers goed);
  • Ankermortel;
  • Mortelpistool;
  • Mortelmixer;
  • Voegspijker;
  • Steenreparatiemortel;
  • Muurfrees of voegenhamer.

Moet je alle benodigdheden of slechts een enkel product kopen? Bij Wallproducts.nl hebben ze complete sets voor scheurherstel met alle benodigdheden en zijn alle producten ook los verkrijgbaar.

Stappenplan voor het herstellen van scheuren

Bij scheurherstel is nauwkeurigheid geboden zodat scheuren niet snel weer optreden. Hieronder geven we dan ook kortweg weer hoe je de scheuren in de muur het beste kunt herstellen:

1. Oude voegen verwijderen

Allereerst moeten de voegen rondom de scheuren tot halverwege eruit worden geslepen. Dit kan gemakkelijk met een voegenhamer of een muurfrees. Zorg dat je hierbij de uitgeslepen voegen goed naspoelt met water of goed schoon blaast met lucht om ervoor te zorgen dat er geen vuil achterblijft.

2. Spiraalankers aanbrengen met ankermortel

Vervolgens kun je de spiraalankers met ankermortel in de uitgeslepen voegen rondom de scheuren aanbrengen. Zo wordt er weer een verstevigde verbinding gemaakt. Voor het aanmaken van de ankermortel is een mortelmixer aan te raden. Hetzelfde geldt voor een voegspijker die aan te raden is voor het aanbrengen van spiraalankers.

3. Steenreparatiemortel om bakstenen op kleur te brengen

Bij de scheurherstelwerkzaamheden kunnen de bakstenen rondom de scheur schade oplopen. Met steenreparatiemortel, ook wel steenpasta genoemd, kan de vorm en kleur van bakstenen weer in ere hersteld worden. Zo zijn de werkzaamheden van scheurherstel nauwelijks terug te zien.

Op de website van Wallproducts.nl is er meer uitgebreide informatie te vinden over het herstellen van scheuren in de muur. Zo zijn er infographics en instructievideo’s weergegeven voor optimaal resultaat. Voor de Duitse afzetmarkt is Wallproducts.de opgezet om ook scheuren in de muur van Duitse gebouwen in ere te herstellen.

Ook interessant