Verbouwen

Wat moet je doen bij scheuren in de muur?

Wat moet je doen bij scheuren in de muur?
Het kan even schrikken zijn wanneer u scheuren in de muur van het huis ziet verschijnen. Dit hoeft niet altijd te duiden op ernstige schade. Toch kunnen scheuren in de muur wijzen op bijvoorbeeld problemen bij de fundering van het huis of bouwkundige problemen. Hier leest u wat u kunt doen als u scheuren in de muur van de woning ontdekt.

Oorzaak scheuren in de muur

Scheuren in de muur kunnen duiden verschillende problemen bij de woning. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Schade door weersinvloeden
  • Funderingsproblemen
  • Bouwkundige problemen

Vooral oude huizen of huizen met eerdere problemen aan de fundering zijn gevoelig voor muurscheuren. Ook komt het vaak voor dat het niet bij één scheur blijft, maar is de kans vrij groot dat er nieuwe scheuren zullen ontstaan. Een scheur in een muur hoeft niet direct gevaarlijk te zijn. Een onderzoek naar de oorzaak en de gevolgen is echter wel aan te raden.

Muurschade onderzoeken

Het is verstandig een onderzoek uit te laten voeren door een specialist. Hoe sneller u hiermee begint hoe beter. Als u te lang wacht met actie ondernemen kunnen de problemen namelijk verergeren. Een onderzoeksbureau stelt het probleem vast en kan op basis van de resultaten een offerte op maken om de problemen te herstellen zodat de muren niet verder uitscheuren en de gevolgschade netjes wordt hersteld.

Muurschade

Muurschade is in de meeste gevallen goed te verhelpen. Bij het uitvoeren van een gevelinspectie wordt de scheurvorming in kaart gebracht. De richting van de scheur zegt hierbij veel over de oorzaak. Met professionele apparatuur wordt de gevel geïnspecteerd. Uiteindelijk levert dit een rapport op met de bevindingen en een plan om het funderingsherstel of de gevelrenovatie in gang te zetten.

Scheuren in muur repareren

Bij muurschade is het verstandig eerst de oorzaak vast te stellen en te verhelpen voordat u de schade herstelt. Anders kunnen er al snel nieuwe scheuren ontstaan in de muur. Dit is natuurlijk jammer als er al verschillende herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Wanneer de oorzaak is verholpen kan de gevolgschade goed worden verholpen. Met het gebruik van de juiste professionele producten kunt u de scheuren in de muur repareren en wordt de schade vrijwel onzichtbaar weggewerkt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een steenpasta om de schade duurzaam te herstellen.

Ook interessant