Verbouwen

Schade bij plensbui na hittegolf is goed te voorkomen met deze tips

Schade bij plensbui na hittegolf is goed te voorkomen met deze tips
Zoals elke hittegolf of zomerse periode komt ook het huidige warme weer aan zijn einde met een grote plensbui, met alle risico’s van dien voor huizen en tuinen. Schadeherstelregisseur MainPlus kreeg in het afgelopen jaar na zo’n stortvloed steeds opvallend veel meldingen van ondergelopen huizen en tuinen en van kortsluitingen. Gelukkig zijn er manieren om zulke schades op korte en op langere termijn te voorkomen.

De spoedklussendienst merkte dat er na een eerste tropische bui duidelijk meer meldingen binnenkomen van rioleringsproblemen. “Als er plotseling een enorme hoeveelheid regenwater moet worden afgevoerd waarop het buizenstelsel niet is toegerust, dan kan het water weer omhoog komen. Als gevolg daarvan kunnen huizen en tuinen blank komen te staan.”

Regenpijp loskoppelen van afvoerput

Zulke problemen zijn voor een belangrijk deel te voorkomen op relatief eenvoudige wijze, vertelt Van Engelenburg. “Koppel je regenpijp los van de afvoerput. Als je het regenwater in plaats daarvan opvangt in een regenton of de tuin in laat stromen, hoeft het niet die overvolle watersnelweg in.” Als een tuin redelijk is bijgehouden en besproeid, heeft de aarde in de tuin genoeg capaciteit om het water op te nemen.

“Je moet er wel rekening mee houden dat de opnamecapaciteit van de aarde minder is als de tuin in een lange, droge periode niet is besproeid”, waarschuwt Van Engelenburg. “Ook is het loskoppelen van de regenpijp niet aan te raden als je tuin het laagste punt in de omgeving is.”


Kortsluiting door water bij buitenverlichting

Kortsluiting na een forse zomerse regenbui is ook een vertrouwde situatie voor de spoedklussendienst van MainPlus. Hoewel die niet altijd te voorkomen is, is het wel eenvoudig om gevolgschade te beperken, legt Van Engelenburg uit. “In negen van de tien keer is de oorzaak van de kortsluiting dat er water bij de buitenverlichting is gekomen. Als je in de meterkast ziet dat de aardlekschakelaar is omgegaan, is dat een sterke indicatie dat er water bij de elektriek is gekomen.”

De oplossing: zet de schakelaar van de groep met de tuinverlichting uit, dan kan de stroom bij alle andere groepen weer aan door de aardlekschakelaar terug te zetten. Zo kunnen de verlichting, de vriezer en de ijskast weer gebruikt worden. “Men kan proberen de kortsluiting te voorkomen door voor de regenbui de groep met de buitenverlichting uit te schakelen. Ook kan het helpen om af en toe de armaturen en de kabelaansluitingen te controleren”, aldus Van Engelenburg.

Ook interessant