Interieur

Scandinavische levensstijl biedt volgens helft Belgen grootste kans op gelukkig wonen

Scandinavische levensstijl biedt volgens helft Belgen grootste kans op gelukkig wonen
De Scandinavische lagom woon- en lifestyletrend, volgens het principe ‘niet te weinig, niet te veel maar precies genoeg’, is ook bij ons erg populair. Het hoge noorden blinkt in studies immers steevast uit in gelukkig wonen en leven. Uit een recent onderzoek* van Reynaers Aluminium blijkt dat de helft van de Belgen dit Scandinavische woongeluk erkent en bijna 1 op 3 ook wel degelijk lagom woont. Van die laatste groep is 3/4de gelukkig met zijn woning. Reynaers Aluminium onderzocht wat Belgen die lagom wonen onderscheidt van de andere Belgen en welke impact dat heeft. Deze inzichten werden gebundeld in een zelftest waarmee iedereen kan meten hoe lagom hij of zij woont: Doe de cosywoontest, klik hier

Bijna 3 op 4 Belgen (73%) zeggen dat de lagom-visie hen aanspreekt voor hun woning. Maar dit wordt slechts door 1 op 3 in de praktijk omgezet. Blijkbaar ten onrechte, want Belgen die lagom wonen voelen zich in hun woning opvallend beter en gelukkiger (74%) dan anderen (67%).

Aan dat woongeluk is immers nog werk. Zo is minder dan de helft van alle Belgen echt gelukkig met zijn woning (44%). 1 op 3 ervaart er zelfs stress door. Grote boosdoener is volgens meer dan de helft het financiële plaatje van de woning dat ofwel te duur, ofwel ontoereikend is. Bij mensen die lagom wonen blijkt het tegenovergestelde: 2/3de is gelukkig met zijn woning. Slechts 1 op 4 ervaart stress door zijn woning en bij amper 16% is dat om financiële redenen. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen die lagom in het leven staan tevreden zijn met precies genoeg en kortom een evenwichtige levensstijl hebben.

Lagom wonen reikt verder dan de woning zelf. Het Scandinavisch woongeluk gaat samen met een goede verstandhouding met de buren en een gezonde sociale controle. Dat geldt ook voor lagom Belgen. Meer dan de helft (52%) is gelukkig met zijn buren, terwijl dat dit bij de andere Belgen minder dan de helft is (46%). Verder vinden 2 op 3 Belgen die lagom wonen, tegenover 1 op 5 bij de andere Belgen, sociale controle een goede zaak.

Scandinavische levensstijl biedt volgens helft Belgen grootste kans op gelukkig wonen

Lagom Belgen wonen knusser, gezelliger en duurzamer

Lagom wordt gekenmerkt door een knusse inrichting van de woning waarbij wooncomfort belangrijker is dan woonoppervlakte en een gezellig huis primeert boven het uiterlijk aanzien van de woning. Het valt op dat Belgen die lagom wonen uitgesproken kiezen voor een knusse inrichting van hun woning (84%) tegenover de andere Belgen (46%). Deze laatsten kiezen vaker voor een strakke inrichting (41%) dan lagom profielen (10%). 3 op 4 mensen die lagom wonen vinden gezelligheid in de woning uitgesproken belangrijk. Voor de andere Belgen is dat bij 1 op 2 het geval. Belgen die lagom wonen kiezen ook vaker voor een klassieke architectuur (59%) dan mensen die dat niet doen (29%).

Wie lagom woont gaat bewuster om met zijn uitgaven en budget (87%) wat betreft de investeringen in hun woning en inrichting vergeleken met andere Belgen (53%). Mensen die niet lagom wonen hechten dan weer veel meer belang aan het uitzicht van de woning (1 op 3) dan mensen die dat wel doen (1 op 5). Ook de trend om kleiner te wonen kent meer aanhangers bij mensen die lagom wonen (63%) dan anderen (39%).

In Scandinavische landen gaat lagom wonen hand in hand met een duurzame levensstijl. Ook de Belgen erkennen het belang van energiezuinige alternatieven in hun woning. Vooral bij Belgen die lagom wonen krijgt duurzaamheid heel veel aandacht.

Scandinavische landen volgens helft Belgen koploper gelukkig wonen

De Scandinavische landen zijn volgens 42% van de bevraagde Belgen de uitgesproken koploper wat betreft gelukkig wonen. Volgens 23% staat België met enige afstand op de tweede plaats. De zonnige Zuid-Europese landen (Spanje, Italië) sluiten de top 3 af met 12%. Frankrijk en Zwitserland zijn volgens slechts 6% van de Belgen landen waar men het gelukkigst woont. Luxemburg (3%), Nederland (2,5%) en Duitsland (1,8%) staan onderaan de rangschikking.

*Dit blijkt uit een studie in opdracht van Reynaers Aluminium uitgevoerd in december 2018 uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een steekproef van 1.000 Belgen representatief op geslacht, taal, leeftijd, diploma en regio met een maximale foutenmarge van 3,02%.

Herkomst en betekenis lagom:

Het woord lagom ontstond in de tijd van de Vikings. Wie aan Vikings denkt, denkt al snel aan wild, woest en stoer. Maar uit onderzoek blijkt dat de Noormannen vooral ook heel sociaal waren en vooral in groep leefden. Ze moesten zorgen dat er altijd genoeg was voor iedereen – de bekers met drinken en schotels met eten gingen de hele groep (laget) rond (om).

Een lagom levensstijl begint en eindigt in je woonst, waar je samen met vrienden en familie volledig tot rust kan komen en genieten van elkaars gezelschap. De lagom filosofie volgt het principe “niet te weinig, niet te veel – precies genoeg”. Kleiner wonen zonder daarbij in te boeten aan comfort en door in te zetten op gezelligheid en een ultieme woonbeleving zijn kenmerkend voor de Scandinavische levensstijl.