Na ‘hygge’ waait ‘lagom’ over uit het Hoge Noorden

  BE   6 maart 2017 Bron: Hygge (Logic-Immo)
Na ‘hygge’ waait ‘lagom’ over uit het Hoge Noorden
In 2016 konden we er niet omheen: ons interieur moest en zou ‘hygge’ zijn. Hygge is de Deense term voor gezelligheid. Denk aan houten decoratie, wollige kussentjes en sober Scandinavisch design. Nu we 2016 achter ons hebben gelaten, laat het Hoge Noorden een nieuwe trend op ons los: ‘lagom’. Lagom is een nagenoeg onvertaalbaar begrip dat zoveel betekent als ‘precies zoals het moet zijn, niet te veel, niet te weinig’.

Gezellig in het midden

Met die definitie teken je natuurlijk niet in een-twee-drie een huis. Want wat betekent dat concreet, een interieur dat ‘niet te veel of niet te weinig’ is?

Toch zien we dat deze filosofie van matigheid geassocieerd wordt met een bepaalde stijl. Die stijl is – uiteraard – nogal Scandinavisch, maar eenvoudiger dan wat we gewend zijn van Zweedse, Deense en Noorse ontwerpers. Meubelen die lagom zijn, blinken uit in eenvoudige functionaliteit, zonder overbodige tierlantijntjes.

Daarnaast wordt weleens de link gelegd tussen lagom en duurzaamheid. ‘Precies zoals het moet zijn’ betekent namelijk ook dat je niet meer energie verbruikt dan nodig is en dat er in je woning geen grondstoffen verloren gaan.

Ikea doet ook aan ‘lagom’

De Zweedse meubelgigant Ikea nam het begrip alvast over om haar nieuwste collectie aan de man te brengen. Het ‘Live Lagom’-project toont consumenten hoe kleine inspanningen het leven beter, groener en goedkoper kunnen maken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo