Vastgoed

Run op Nederlandse huizenmarkt

Over de eerste negen maanden van 2012 bedraagt de gemiddelde koopsom va woningen € 229.700, een daling van 5,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2011 en -4,3% in vergelijking met het gehele jaar 2011. De prijsontwikkeling per provincie laat geen schokkende ontwikkelingen zien, in Friesland en Noord Holland is de daling met 6,3% het grootst.

Dit meldt Woningmarktcijfers.nl. In vergelijking met het derde kwartaal van 2011 zijn er het afgelopen kwartaal 25,3% minder woningen verkocht. Een deel van de oorzaak ligt in het sterke tweede kwartaal toen 17% meer woningen werden verkocht ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. De maand juni was hiervoor verantwoordelijk, als gevolg van de onduidelijkheid over de overdrachtsbelasting werden bijna 70% meer woningen overgedragen. Het totaal aantal registraties in de eerste negen maanden bedraagt 81.557, een daling van 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Als het lenteakkoord over de beperking van hypotheekrenteaftrek in 2013 overeind blijft, verwacht Woningmarktcijfers.nl eind dit jaar een run op de huizenmarkt. In december wordt een piek verwacht die overeenkomt met de maand juni. Kopers kunnen dan nog gebruik maken van het huidige fiscale systeem. Ondanks vele onzekerheden en een laag consumentenvertrouwen is het nu kopen van een woning aantrekkelijk. Door de prijsdaling van ongeveer 10%, de verlaging van de overdrachtsbelasting met 4% en een lagere hypotheekrente, zijn kopers nu bijna 25% goedkoper uit dan in 2008.

Ook interessant