Ru Paré Community en IJhal winnaars Gouden A.A.P

  NL   13 april 2018 Bron: ARCAM
Ru Paré Community en IJhal winnaars Gouden A.A.P
Ru Paré Community - Foto: Shirley Brandeis
De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs - de Gouden A.A.P. 2018 - is Ru Paré Community, ontworpen door Beta Office (i.s.m. elisabeth boersma planB. Urban & social strategies, Dijk&co landschapsarchitectuur) in opdracht van Stichting Samenwonen - Samenleven. Bovendien is er voor de vierde keer op rij een winnaar gekozen door een publieksjury: IJhal van Wiel Arets Architects in opdracht van NS Stations.

Dit is donderdagavond 12 april bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de Gouden A.A.P. 2018 in Hotel Arena alwaar de vak- en publieksjury de gouden awards mochten uitreiken. Naast de awards krijgen de winnaars ook nog een Bolidroom Experience, mogelijk gemaakt door Bolidt.

Ru Paré Community

De vakjurywinnaar zal voor een aantal Amsterdammers een relatief onbekend project zijn. De Ru Paré school aan de Chris Lebeaustraat stond vroeger bekend als de slechtste basisschool van Nederland. Inmiddels is de school getransformeerd tot een succesvol huiskamer van de wijk.

Met kop en schouders steekt Ru Paré Community boven de andere projecten uit, aldus de vakjury. De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact, stelt de jury, zowel ruimtelijke als sociaal. De jury heeft grote bewondering voor het participatiemodel en de proactieve houding van de opdrachtgever, waardoor het
wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat. De architecten tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt.

IJhal

Veel bekender is de publiekjurywinnaar: de gloednieuwe IJhal aan de noordzijde van het Centraal Station. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen waarin beweging centraal staat. De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.

de IJhal
“de IJhal is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.” (Publieksjury A.A.P. 2018). Foto: Marc Faasse

De jury

De vakjury wordt dit jaar gevormd door Michiel Riedijk (medeoprichter architectenbureau Neutelings Riedijk Architects), Lisette Breedveld (Teamleider Vastgoed Natuurmonumenten) en Tim Verlaan (Universitair docent architectuur- en stadsgeschiedenis UvA en VU). De Publieksjury wordt vertegenwoordigd door Nels van Malsen (vrijwilliger Architectuurcentrum Amsterdam en voorlichtster IJburg), Laurens van Dijk (Econometrisch analyst) en Albert Cohen (advocaat).

De Gouden A.A.P.

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De prijs is voor architect én opdrachtgever van het beste project dat in het voorgaande jaar in Amsterdam is opgeleverd. De prijs gaat naar het Amsterdamse gebouw dat wordt beoordeeld als het mooist, het meest exemplarisch voor de actuele situatie of het meest uitdagend en vernieuwend.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo