Architectuur

Rotterdam meest toonaangevende architectuurstad

De Nederlandse bouwwereld vindt Rotterdam de meest toonaangevende stad op het gebied van architectuur. Bovendien is de in Rotterdam kantoorhoudende architect Rem Koolhaas het meest vooraanstaand van zijn vakgenoten. Dat is de conclusie van USP Marketing Consultancy dat een enquête hield onder 938 projectontwikkelaars, aannemers, installateurs en andere groepen uit de bouw.

Amsterdam tweede
Rotterdam kreeg 28,1 procent van de stemmen en kan zich volgens USP architectuurhoofdstad van Nederland noemen. Amsterdam volgt met 14,6 procent en Almere staat op een derde plek met 5,5 procent van de stemmen. Het is de tweede keer dat deze online-verkiezing is gehouden. Vorig jaar kwam Rotterdam ook als winnaar uit de bus.

Koolhaas
De Rotterdamse architect Rem Koolhaas komt in de bouwwereld op de eerste plaats als meest toonaangevend met 19,5 procent van de stemmen. De Amsterdammer Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) staat op de tweede plaats (14,7 procent) en de Utrechtse architect Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) completeert de top drie met 10,7 procent.



Niet alle nieuwbouw
Voorzitter Ruud Brouwers van de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten vindt dat niet alle nieuwbouw strookt met een titel als architectuurstad van Nederland. De commissie noemt in haar jaarverslag van 2005 de oogst van de afgelopen jaren van "het aantal gebouwen met betekenis" mager. Veel gebouwen zien er in de ogen van de commissie "bleekjes" uit. Brouwers omschrijft de stad als sober en kaal.

Economische positie
Volgens hem heeft de weinig toonaangevende architectuur te maken met de economische positie van Rotterdam. Daarbij wordt het potentieel aan gerenommeerde architectenbureaus in de stad volgens de voorzitter niet ten volle benut. Aan de andere kant mag de havenplaats van de commissie trots zijn op projecten als de Laan op Zuid, woontoren Montevideo en jonge monumenten als de Euromast, de Maastunnel, het Groot Handelsgebouw, Van Nelle en de Beurs-WTC.