Architectuur

Rotterdam is de architectuurhoofdstad van Nederland

De bouwwereld ziet Rotterdam als meest toonaangevende stad van Nederland als het gaat om de architectuur. Bovendien heeft Rotterdam een relatief grote voorsprong op Amsterdam, de nummer 2. Andere steden worden mondjesmaat genoemd. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 237 professionals werkzaam in de bouw en installatie.

Rotterdam, evenals in 2009, de nummer 1 positie
Rotterdam wordt door de bouwwereld verkozen boven steden als Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Almere, Groningen en Maastricht als het gaat om de architectuur van de stad. Ook in 2009, toen hetzelfde onderwerp door USP Marketing Consultancy werd onderzocht, bleek Rotterdam de nummer 1 positie in te nemen en kwam Amsterdam eveneens op een tweede plek. De overige steden werden ook toen weinig genoemd en ontliepen elkaar nauwelijks.

Alle partijen zijn unaniem in hun oordeel over Rotterdam en Amsterdam
Rotterdam en Amsterdam staan onder alle vijf de doelgroepen duidelijk op de nummer 1 en 2 positie. Er zijn echter wel enkele verschillen per doelgroep. Zo noemen de aannemers en installateurs Rotterdam iets meer dan de overige partijen. Daarnaast zijn de meningen van de doelgroepen verdeeld als het gaat om de nummer 3.



Verenigde Arabische Emiraten meest toonaangevende land qua architectuur
In hetzelfde onderzoek is ook gevraagd naar het meest toonaangevende land qua architectuur. De Verenigde Arabische Emiraten wordt door de Nederlandse bouwprofessionals veruit het meest genoemd (27%). Gezien de enorme gebouwen en de architectonische hoogstandjes, zoals de Burj Dubai, Burj al-Arab hotel, Dubai Mall en de Trump, is deze uitkomst niet verrassend. Nederland (8%) en Spanje (5%) komen op afstand op de nummer 2 en 3.