Architectuur

Rotor maakt expositie in Gentse Grindbakken

Het collectief Rotor heeft met een interventie tijdens werk aan de Grindbakken in Gent een expositie met archeologische allure gecreëerd.
Als onderdeel van een masterplan voor de dokken van Gent, België worden de zogeheten Grindbakken gerenoveerd. De betonstructuur, die in het verleden werd gebruikt voor het overslaan van zand en grind tussen schepen en vrachtwagens, wordt een voor het publiek toegankelijke plek.

De bakken gaan functioneren als recreatieve ruimte voor de wijk die in het dokkengebied gaat verrijzen. De Grindbakken worden nu voorzien van water en elektriciteit, doorgangen en trapjes en ze worden wit geschilderd. Het ontwerp is gemaakt door de jonge architect Sarah Melsens en kunstenares Roberta Gigante.

Kaders
Rotor werd gevraagd voor een eerste activiteit in de bakken. Daarop besloot het collectief in te grijpen tijdens de schilderwerkzaamheden. Rotor selecteerde en documenteerde een aantal zones die volgens het collectief van specifiek belang waren. Ter plekke werden kaders gemaakt om delen van de dokken af te schermen tijdens de reinigings- en schilderwerkzaamheden.

Wat voor het publiek nu te zien is, zijn sporen van het gebruik van de Grindbakken en het industriële verleden. Zo toont een kader een felle rode kleur, die ontstaan is doordat bij uitzondering ook ijzererts in de Grindbakken werd opgeslagen.

Lees verder op Architectenweb.nl