Roto zelfzeker, maar ongerust over de geopolitiek

  BE   29 november 2019 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Roto zelfzeker, maar ongerust over de geopolitiek
Het schuifsysteem "patio Inowa" is een bekroond succesnummer
Op de jaarlijkse persdag van Roto - producent van raam- en deurbeslag en dakramen - in Bad Mergentheim, klonk gematigd optimisme, maar ook een zekere ongerustheid over de nefaste geopolitieke toestand in de wereld. Het geloof in de eigen sterkte en nieuwe bedrijfsstructuur was daarentegen groots en vol zelfvertrouwen.

De algemene directeur Dr. Keil van de nieuwgeboren holding Roto AG, liet er geen gras over groeien en gooide meteen een krachtig statement op tafel tijdens de 14de editie van de vakpersdag. De geopolitiek van vandaag houdt de economie in een wurggreep en laat zijn invloed gelden op de markten. Daar lijdt iedereen onder met een mondiale economische neergang tot gevolg, zo liet de voorman onverbloemd weten. Zijn zin voor realisme en scherpe analyses hield menig toehoorder in de ban. Het zal voor de resultaten van de groep nog spannend worden in 2020. Tot nu houdt Roto zijn rug recht en wordt zelfs een lichte omzetstijging genoteerd voor het jaar 2019.

Hoofdzetel in Bad Mergentheim
Hoofdzetel in Bad Mergentheim

Feestelijk klimaat

Ook verwacht Keil, desondanks de politieke brandjes, een positieve wending in 2020 mede door de nieuwe solide structuur van de groep. Maar echte wonderen, zo liet hij verstaan, zullen uitblijven. De Roto-groep weet zich weliswaar te handhaven maar ziet dat de handelsoorlog van Amerika en China alsook met Europa niet meteen een feestelijk klimaat schept voor economische groei. En dan is er nog de uitzichtloze Brexit, de crisis tussen Syri en Turkije, de spanning tussen Hongkong en China, alsook het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland en Oekrane. Het is duidelijk dat deze verkrampte situaties een holding als Roto niet ontgaat.

Meer muziek

Er vallen gelukkig ook opmerkelijke lichtpunten te noteren. Kijken we naar de uiteenlopende markten dan merken we dat de resultaten het voorbije jaar in Noord-Amerika bijzonder goed waren, zegt Marcus Sander, de kersverse roerganger van de FTT-divisie (Fenster und Tr Technologie). Chili en Brazili gaven ook groei aan op de thermometer en de omzet in Zuid-Europa kende een stijging. In Duitsland wordt vooral de druk van de buren gevoeld, aldus nieuwlichter Sander. Zonder de geopolitieke kwesties zat er voor Roto met name de divisie FTT ongetwijfeld meer muziek in.

Lichte groei

Niettemin werd een totale omzet van 509.400.000 op 30 september opgetekend, een stijging van bijna 1 % (na 505.600.000). Dit is een afspiegeling van de specifieke ontwikkeling van de drie divisies. Fenster und Tr Technologie (FTT) lag op het niveau van het voorgaande jaar, de Dach und Sonnetechnologiee (DST) gaf een gematigde groei aan. Roto Professional Service (RPS), de nieuwste divisie van het bedrijf, zag de nodige groei zoals gepland.

Maar de globale groei ligt ver onder het streefpercentage van 3% tot 5%. Dit is te wijten aan de marktrecessie in de FTT-sector gecombineerd met eerder genoemde politieke factoren.

Rotodakramen, comfort door spitstechnologie
Rotodakramen, comfort door spitstechnologie

Dakramen: technologisch speerpunt

Ook de divisie dakramen kwam in Bad Mergentheim flink aan bod. Wat weinigen weten is dat Roto uitvinder is van het dakraam met uitzetopening. Roto dakramen in PVC worden vandaag geproduceerd in Bad Mergentheim waar, behoudens de galmende woudromantiek, paradepaardjes als de Designo i8 Comfort hun weg naar de klant vinden. Op de campus zagen we een demonstratie van het nieuwste dakraamsysteem, in de fabriek was te zien hoe elke raam zorgvuldig werd geassembleerd en getest. Deze nieuweling wordt elektrisch aangedreven en levert de eindgebruiker behoudens comfort een prettige woonsensatie. Bij Roto verhoopt men dat dit verrassende type dakvenster allicht de nieuwe standaard zal worden.

Waaier aan diensten

Bijzonder nieuws is ook de oprichting van een derde divisie onder de naam Roto Professional Service. De nieuwste divisie van de bouwleverancier volgt een strategie om aan de meest uiteenlopende eisen te voldoen door het aanbieden van onderhouds-, reparatie-, moderniserings-, retrofit- en reserveonderdelendiensten. Bij Roto is men alvast met recht en reden bijzonder opgetogen. De cijfers liegen er immers niet om. Directeur Christian Faden van de nieuwe divisie RPS voorspelt een stijging van ongeveer 20 % ten opzichte van 2018. Uit dit cijfer blijkt duidelijk dat de diversiteit van het dienstenaanbod zijn doel niet mist en klanten zo beter worden benaderd en bediend.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo