Algemeen

Roemenië en België verhogen samenwerking tewerkstelling

Bouwunie en UNIZO zijn tevreden dat Roemenië en België hun samenwerking op vlak van tewerkstelling verhogen. Met name de technische ondersteuning op het vlak van inspectie op het werk en de betere gegevensuitwisseling worden toegejuicht. Zonder dergelijke samenwerking is het voor de Belgische inspectiediensten uiterst moeilijk om hun werk naar behoren te doen. Bouwunie en UNIZO betreuren wel dat het vrij verkeer van Roemeense werknemers pas vanaf 1 januari een feit wordt. Dat had veel vroeger gemogen want dan hadden de Belgische bouwbedrijven sneller Roemenen en Bulgaren als gewone werknemers kunnen aanwerven terwijl deze hier nu actief zijn als zelfstandige of als schijnzelfstandige. Het is in deze laatste hoedanigheid dat ze in de bouwsector oneerlijke concurrentie vormen voor bouwbedrijven die met eigen werknemers werken.

Bouwunie is verheugd met de samenwerkingsovereenkomst tussen België en Roemenië op het vlak van tewerkstelling. Bouwunie is wel verwonderd over het feit dat dit pas nu tot stand is gekomen. Het openstellen van de grenzen voor Roemeense arbeiders zal op zich geen problemen opleveren. Vanaf 1 januari 2014 zullen Roemeense werknemers in dienst kunnen treden bij Belgische werkgevers onder dezelfde voorwaarden als Belgische werknemers. Er zal dus geen concurrentie ontstaan, althans niet inzake loon en loonkost, want de Belgische lonen en Belgische sociale zekerheid is in dergelijk geval van toepassing.

Bouwunie vreest echter dat er niet zo veel Roemeense werknemers rechtstreeks zullen aangeworven worden, omdat het kwaad al geschied is op het moment van de toetreding van Roemenië bij de Europese Unie. Door op dat moment - zoals dat nu onlangs opnieuw gebeurde bij de toetreding van Kroatië - beperkingen op te leggen aan de rechtstreekse tewerkstelling, heeft de Belgische regering de Roemenen bijna verplicht om andere pistes te bewandelen om in België te komen werken. Dikwijls maken ze dan gebruik van het sociaal statuut van zelfstandigen. Heel vaak gaat het over schijnzelfstandigen die aan dumpingprijzen op onze Belgische werven tewerkgesteld worden. Daarnaast kwamen ook Roemeense bedrijven met hun eigen werknemers naar hier, zich beroepend op het Europese principe van vrij verkeer van diensten en de detacheringsrichtlijn. Die werkgevers slaan quasi allemaal alle in België geldende regels aan hun laars, waardoor ook zij - op een frauduleuze wijze - aan veel lagere prijzen in België konden en kunnen werken.

Het zijn die praktijken die de rechtstreekse tewerkstelling bij de Belgische bedrijven onder druk zetten (van zowel Belgische als andere nationaliteiten). Het zijn ook diezelfde frauduleuze praktijken die ervoor zorgen dat er geen sociale zekerheidsbijdragen betaald worden in België, waardoor de financiering van onze sociaal zekerheidsstelsel in het gedrang komt. Daarnaast blijkt steeds vaker dat het bestrijden van dergelijke praktijken quasi onmogelijk is, gezien de Europese regels.

Het samenwerkingsakkoord komt dus niets te vroeg. Bouwunie hoopt echt dat de strijd tegen de misbruiken en de sociale dumping via detachering hierdoor beter bestreden kunnen worden want het is 5 na twaalf in de bouwsector. Steeds meer bouwvakarbeiders verliezen hun job en steeds meer bouwbedrijven verdwijnen, terwijl hun werk ingepalmd wordt door buitenlandse bedrijven en werknemers die misbruik maken van de Europese regels en het gebrek aan controlemogelijkheden.

Ook interessant


Build for Life