Algemeen

Bouwbedrijven vrezen concurrentie Oost-Europa

Bouwbedrijven in Limburg zien de nabije toekomst somber tegemoet en zijn bang voor nog meer concurrentie uit het voormalige Oostblok. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale afdelingen van de Confederatie Bouw en Voka. Meer dan één op de vijf Limburgse bouwbedrijven vreest dat het in de komende maanden mensen zal moeten ontslaan. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven verwacht een slechter jaarresultaat dan in 2011.

"Dat de winstverwachting lager is dan de omzetverwachting, wijst op kostenstijgingen. Vooral de toenemende loonkosten zijn een bepalende factor, alsook het laattijdig betalen van klanten en de prijsstijging van de grondstoffen", zegt Rik Mondelaers van de Confederatie Bouw Limburg.

Volgens Johann Leten van Voka Limburg speelt ook de concurrentie uit Oost-Europa een belangrijke rol in het pessimisme van de ondernemers. "Liefst 90 procent vreest in de toekomst nog meer opdrachten te verliezen aan buitenlandse concurrenten, vooral uit het voormalige Oostblok. Maatregelen tegen oneerlijke concurrentie zijn dringend nodig."

Het bouwverlof in Limburg eindigt morgen maar zo'n 20 procent van de Limburgse bouwvakkers moet noodgedwongen langer thuisblijven omdat het orderboekje van hun bedrijf helemaal leeg is.

Ook interessant


Build for Life