Nieuwbouw

Extra arbeidscontroleurs moeten zich concentreren op buitenlanders

Er komen dertig extra inspecteurs om de toepassing van de arbeidsvoorwaarden op bouwwerven strenger te controleren. Dat meldde minister van Werk Monica De Coninck bij de opening van de Bouwbeurs in Roeselare.
Bouwunie is hierover tevreden. Het zal natuurlijk van belang zijn die bedrijven te vinden die de regels aan hun laars lappen. Bouwunie denkt dan vooral aan de buitenlandse bedrijven vanuit de EU (vooral Midden- en Oost-Europa en Portugal) die hier in België met hun eigen personeel de reguliere bouwbedrijven deloyaal beconcurreren door geen rekening te houden met o.a. de verplicht te respecteren minimumlonen, de grenzen op de arbeidsduur, de veiligheidsvoorschriften en dergelijke.
Daarnaast hoopt Bouwunie dat de bijkomende controleurs hun pijlen zullen richten op de buitenlandse schijnzelfstandigen. Vooral Nederlandse ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel), Poolse, Roemeense en Bulgaarse zelfstandigen bezondigen zich aan het uitvoeren van werken als “zelfstandigen” terwijl ze in de praktijk vaak te beschouwen zijn als werknemers.

Bovenstaande misbruiken vragen natuurlijk een Europese aanpak, daarin heeft minister van werk Monica De Coninck zeker gelijk. Maar het is belangrijk dat de regering niet wacht totdat er op Europees niveau iets gebeurt want dan vreest Bouwunie het ergste voor de bouwsector in België. Naast Europese maatregelen, die veel tijd in beslag nemen alvorens tot uitvoering te komen, dient de regering nu op Belgisch niveau afdoende maatregelen te treffen om de toevloed aan misbruiken en fraude vanuit het buitenland een halt toe te roepen.

Bouwunie is ook verheugd dat de minister bereid is maatregelen uit te werken om overwerk te versoepelen. Naast het feit dat de werkgevers al langer om een soepelere regeling voor overuren vragen, heeft dit een zeer positief effect voor de arbeiders. Ondanks de loonbevriezing voor de komende 2 jaar, kan een werknemer zijn inkomen toch gevoelig laten stijgen door bijkomende uren te presteren. Bouwunie verkiest maatregelen waardoor bouwvakarbeiders meer en gemakkelijker niet te recupereren overuren mogen presteren.