Tuin

RivierPark Maasvallei wint Prijs Publieke Ruimte 2014

Steunpunt Straten heeft tijdens de Dag van de Openbare Ruimte (5-6 februari 2014) de prijs Publieke Ruimte uitgereikt aan RivierPark Maasvallei. Met deze award wil de organisatie lokale overheden en andere bouwheren stimuleren om werk te maken van waardevolle publieke ruimten. Uit meer dan 40 inzendingen heeft een onafhankelijke jury 5 projecten genomineerd die streden voor deze erkenning. Betonfabrikant Ebema (Zutendaal) werkte nauw samen met Regionaal Landschap Kempen en Maasland om een aantal esthetische betonnen landschapselementen (bakens, infozuilen en picknick tafels) op maat te produceren die de identiteit van de Maasvallei moeten ondersteunen.

De Maas boetseerde door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Om het Maasdal in Belgisch Limburg ecologisch en toeristisch te versterken, nam RLKM, samen met Toerisme Limburg en andere partners, het initiatief tot de creatie van een 15.000 ha groot landschapspark: het grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei. De beste uitvalsbasis om dit rivierlandschap te verkennen, is via de vijf Maasdorpen Kessenich, Maaseik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem. “Op strategische punten op de toegangswegen zijn betonnen zuilen geplaatst. Deze Maasbakens wijzen de weg naar de mooiste plekjes van de vallei.

In de zoektocht naar een modulair concept speelden een aantal criteria een cruciale rol: stevigheid, duurzaamheid, recycleerbaarheid, niet vandalismegevoelig en onderhoudsvriendelijk. Om deze elementen met de bijkomende vereisten (wit, fris, vlak en strak) te verzoenen werd er samengewerkt met betonfabrikant Ebema uit Zutendaal.

Een succesvolle samenwerking zo blijkt want naast de prijs voor Publieke Ruimte 2014 zullen er ook bij onze Noorderburen Maasbakens de oevers van de Maas gaan versieren.

Ook interessant