Algemeen

Rijksgebouwendienst draagt WKO-expertisetool over aan ISSO

De Rijksgebouwendienst biedt marktpartijen de gelegenheid gebruik te maken van de WKO-expertisetool, een ontwerp - en beheerinstrument voor warmte en koude opslaginstallaties. Directeur Alex Vermeulen van de Rijksgebouwendienst tekent hiervoor vandaag een overdrachtsovereenkomst met ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, vertegenwoordigd door directeur Rob van Bergen. Door dit instrument over te dragen aan ISSO stelt de Rijksgebouwendienst de markt in staat om op een genormeerde wijze de gevraagde kwaliteit te leveren en zo faalkosten in ontwerp, uitvoering en beheer te voorkomen.

De WKO-expertisetool is een marktgedragen instrument met gestandaardiseerde WKO-concepten en monitoringseisen. Hiermee wordt de kwaliteit geborgd en vooral de kosten voor onderhoud en beheer van een warmte en koude opslaginstallatie verlaagd. De Rijksgebouwendienst heeft de WKO-expertisetool ontwikkeld in nauwe samenwerking met installatiebedrijven, adviesbureaus en de Nederlandse Vereniging voor Ondergrondse Energieopslag (NVOE).

Marktpartijen kunnen eind 2012 bij ISSO terecht voor de WKO- expertisetool. ISSO zal er ook voor zorgen dat in het komende jaar het instrument in overleg met de gebruikers verder wordt ontwikkeld. De tool sluit aan op de nieuwe ISSO-publicatie 39 ‘Ontwerp, realisatie en beheer van een Energiecentrale met warmte en koude opslag (WKO)’, die ook eind dit jaar zal verschijnen.

Certificeringsregeling
Vanaf 1 januari 2013 zal er een certificeringsregeling gelden voor WKO-installaties. De Rijksgebouwendienst maakt dan alleen nog gebruik van WKO- gecertificeerde bedrijven. De WKO gecertificeerde bedrijven maken gebruik van de ISSO-publicatie 39 en SIKB-protocollen. De WKO-expertisetool sluit daarbij op aan en levert dan ook de gevraagde kwaliteit en standaard concepten.
Build for Life