Architectuur

Rietveldprojects: Omdat toparchitectuur ons verbindt

Rietveldprojects: Omdat toparchitectuur ons verbindt
Residentie Oscar Niemeyer © Cafeine
Rietveldprojects maakt al enkele jaren furore met hun befaamde ‘less is more’-stijl. Hun strakke residenties van onberispelijke kwaliteit doorbreken de eentonigheid van de Belgische kust. Die excellente reputatie is te danken aan de gezichten erachter: Peter en Thomas Moerman, twee broers met een passie voor architectuur en een innovatieve visie. Tot 12 jaar geleden kon je zeggen dat architectuur en kustappartement nauwelijks samengingen: alle typerende villa's die er ooit stonden moesten in de jaren 80 en 90 plaats maken voor bruine fermettes en karakterloze blokken. Kwantiteit en rentabiliteit waren de enige maatstaven. En toen begonnen Peter en Thomas.


De kust van Rietveld: new and very improved

Rietveldprojects een ‘projectontwikkelaar’ of ‘bouwpromotor’ noemen is het bedrijf oneer aandoen. Dat willen oprichters Peter en Thomas Moerman namelijk absoluut niet zijn. Na een carrière bij de multinational Unilever en in het Brusselse vastgoed waren ze vastberaden om het anders te doen: Rietveld moest een merk worden. Waarom zou je anders als eerste gaan samenwerken met toparchitecten à la Govaert & Vanhoutte architects, CAAN en Element architecten toen er nog geen plaats noch interesse was voor hedendaagse architectuur? Waarom zou je investeren in nieuwe materialen en gevelafwerkingen die niemand anders gebruikt wegens te duur? “Omdat we gek zijn van architectuur en ons constant wensen te onderscheiden,” antwoorden de broers resoluut.

Volgende anekdote vat alles samen: in een bijna opgeleverde residentie in Oostduinkerke, waar elk appartement al op voorhand verkocht was, beslisten de broers om toch een houten balkenstructuur op de gevel te laten zetten. Dit resulteerde in een aanzienlijke meerkost - ter waarde van een middenklasse wagen - maar droeg volgens de broers enorm bij in de architectuur en het uniek cachet van het project. In tijden dat rendement voor elke centimeter belangrijk is, blijken de broers toch vanuit een andere visie te vertrekken.

Het bouwen met architectuur als passie deed hen snel bovendrijven: de broers wonnen al meerdere awards voor hun realisaties. Hun visie om aan de kust geen fantasieloze blokken maar weluitgepuurde architectonische hoogstandjes te bouwen, loont. Wat dat alles nòg straffer maakt, is dat de broers alles alleen deden de eerste 10 jaar. Pas twee jaar geleden omringden ze zichzelf met enkele werknemers. "Het was enorm hard werken en niemand geloofde dat we alles zelf deden, maar we vonden dat het zo moest. Het persoonlijke is voor ons cruciaal, van het concept met de architect tot de persoon die in onze gebouwen gaat leven.”

Residentie Eero Saarinen - © Tim van de Velde

Nostalgie in de Rietveldstraat

Die aanpak hebben ze van geen vreemde: hun vader leerde hen de kneepjes van het vak. “Onze vader bouwde ooit een klein appartementgebouw op een stukje groententuin van onze grootvader en wij hielpen als jonge gasten met het regelen van alles. Daaruit ontsproot onze liefde voor het bouwen en de architectuur."

Onmiskenbaar roept de naam Rietveldprojects de associatie op met de Nederlandse architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. La petite histoire wil dat er echter meer speelt dan een ode aan de Stijl en diens pionier der Nieuwe Bouwen. "Omdat we opgroeiden in de Rietveldstraat was de naam meant to be", aldus de broers. "Een voornaam toeval, maar ook grappig dat we opgroeiden in de straat die de naam droeg van één van onze creatieve helden." Ook het kiezen van bekende ontwerp- en architectuurnamen voor hun realisaties ontstond uit dat idee. Elk hedendaags project verwijst telkens als een eerbetoon naar een grote architect of designer van de 20ste eeuw.

De broers kijken overigens met veel liefde terug op hun tijd in de Rietveldstraat. In hun ouderlijk huis stond een ronde Tullip keukentafel van Eero Saarinen waarrond ze urenlang zaten te praten met hun gezin en waar de passie voor architectuur eerst naar boven kwam. Het was een stuk waar hun ouders jarenlang hadden voor gespaard. Tegenwoordig staat die befaamde ronde tafel bij Thomas en spelen zijn jonge kinderen eraan. Een waar symbool voor hun respect voor het oude, met vooruitzicht op het nieuwe. En laat dat nu net het stokpaardje zijn van Rietveld in 2018.

(RRR)evolutie

Nu hun minimalistische meergezinswoningen een gevestigde waarde zijn is het namelijk tijd voor een verdere evolutie naar een meer brutalistische stijl. Door de strengere ecologische vereisten worden grote raampartijen moeilijker waardoor er een architecturale evolutie nodig is, zonder aan kracht en kwaliteit in te boeten.

Want dat Rietveld steevast kwaliteit over kwantiteit betekent, zal nooit veranderen. Peter en Thomas staan enorm op hun onafhankelijkheid: ze varen hun eigen koers en werken niet samen met investeerders of fondsen. Daardoor groeien ze misschien minder snel, maar zo hoeven ze tenminste geen compromissen te maken als het aankomt op extra investeringen en details. Rietveld is dus gemaakt door én voor mensen die houden van een persoonlijke aanpak en grootse architectuur. Omdat toparchitectuur ons verbindt.

Ook interessant