Architectuur

Rietveldprijs voor Universiteitsbibliotheek

De Rietveldprijs 2005 wordt toegekend aan Wiel Arets voor zijn ontwerp van de Centrale Universiteitsbibliotheek op De Uithof.

De jury noemt het "een onmiskenbaar eigentijds, uniek en plekgebonden gebouw" en "een gebouw dat met succes weerstand biedt tegen de vervlakkende werking van globalisering".

Bibliotheek
De Centrale Universiteitsbibliotheek bundelt verschillende bibliotheekfuncties in één gebouw. Twee enorme boekdepots werden prominent in het gebouw opgehangen met rondom een dynamisch ruimtelijk stelsel van trappen en vides waarin leeszalen, uitleenbalie, kantoren en andere voorzieningen zijn opgenomen. Het materiaal- en kleurgebruik is sober en geraffineerd. Een patroon van rietstengels werd als zeefdruk op het glas aangebracht en als reliëf op sommige van de betonnen wanden en verwijst naar de groene omgeving rond De Uithof. Twee loopbruggen verbinden de bibliotheek met de omringende gebouwen.

Rietveldprijs
De Stichting Rietveldprijs reikt eens per twee jaar een prijs uit van 7500 Euro voor een gerealiseerd ontwerp dat een unieke bijdrage levert aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht. De Rietveldprijs wordt op 22 januari 2006 voor de achtste keer uitgereikt.