ResidentiŽle vastgoedmarkt momenteel niet overgewaardeerd

  BE   25 september 2018 Bron: Confederatie Bouw
ResidentiŽle vastgoedmarkt momenteel niet overgewaardeerd
De Confederatie Bouw geeft aan dat de vastgoedmarkt gezond is en geen abnormaal prijsniveau vertoont. Daarmee reageert de sectororganisatie op de uitlatingen van Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, als zou de residentiŽle vastgoedmarkt met 7 procent overgewaardeerd zijn. ďDat geldt zeker niet voor de bouwprijzenĒ, weet Robert de MŻelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Volgens Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank van BelgiŽ, is de residentiŽle vastgoedmarkt op dit moment met 7 procent overgewaardeerd qua prijs. Uit de ABEX-cijfers blijkt dat de bouwkosten slechts met 12 procent gestegen zijn tussen 2008 en 2017, dat is minder dan de inflatie en veel minder dan de huizen (+25 procent) en appartementen (+30 procent) die tijdens diezelfde periode te koop werden aangeboden.

De Confederatie Bouw geeft aan dat de primaire immobiliŽnmarkt, de bouwindustrie met andere woorden, aan andere wetten beantwoordt dan de secundaire immobiliŽnmarkt, namelijk de verkoop van vastgoed allerhande. Die secundaire markt speelt de rol van regulator tussen vraag en aanbod. Het is en blijft gevaarlijk en marktverstorend om beide markten te overschatten. Op te merken is dat er van beide markten geen amalgaam mag worden gemaakt, het gaat hier wel degelijk om twee aparte sectoren.

De Confederatie Bouw merkt bovendien nog op dat de vastgoedsector in ons land gezond is en dat ook was tijdens de crisisjaren vanaf 2008. Als de prijzen nu iets hoger zouden liggen dan het theoretisch evenwichtsniveau wijst dat vooral op het feit dat er momenteel geen overaanbod is op de markt. Logischerwijs staan er de residentiŽle bouwmarkt met andere woorden nog mooie tijden te wachten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo