Renovatie biedt ruimte voor de betonnen trap

14 april 2014 Bron: Infobeton
Renovatie biedt ruimte voor de betonnen trap
© Arch. S. Roose – foto A. Nullens
De renovatie van een woning is vaak het moment om de interne organisatie ervan te herbekijken. Door de trap te verplaatsen kan een totaal nieuw perspectief ontstaan voor het huiselijke leven. De trap – al dan niet verplaatst – is het gewricht tussen de verdiepingen en verdient bijzondere aandacht wat zijn esthetiek betreft. Beton heeft op dat punt heel wat te bieden.

Een nieuwe trap verandert je woning helemaal

Een opnieuw opgeknapte trap draagt bij tot de verfraaiing van de woning. De trap is veel meer dan een functionele verbinding. Hij kan door zijn volume een decoratief object worden, zelfs een sculptuur, voor zover hij daartoe kansen krijgt. En dan denken we meteen aan beton met zijn troeven. Dit materiaal blijft inderdaad verbazen met zijn onvoorstelbaar vele gezichten! Naast de ruwe trappen die zeer in trek zijn in architectenwoningen, heb je andere, minder bekende eigenschappen die even overtuigend zijn: texturen, tinten, vormen… Betonnen trappen bekoren. Ze pronken graag in eender welke omgeving, in eigentijdse interieurs maar ook in oudere woningen: een mooi alternatief voor de klassieke houten trappen.

Esthetisch, maar er is meer!

Renovatie biedt ruimte voor de betonnen trap
© Arch. Imbrechts – foto A. Nullens
Elegant en origineel: een betonnen trap loop je niet ongemerkt voorbij. Maar zijn voordelen reiken verder dan zijn aanwezigheid. Topkwaliteiten zijn natuurlijk zijn stevigheid en duurzaamheid: beton is immers een uiterst slijtvast materiaal dat weinig onderhoud vraagt. Een ander voordeel is het akoestische comfort. In tegenstelling tot houten of metalen trappen maken betonnen trappen geen lawaai als ze gebruikt worden, en dat is vaak een enorm voordeel. Verder is er het brandwerende karakter van beton en de extra veiligheid die dit oplevert. En tot slot vermelden we ook graag zijn bijdrage tot de inertie van het gebouw, wat nuttig is voor de thermische regulering.

Eén enkel materiaal voor meerdere trappen

Als het over betonnen trappen gaat, moeten we vaststellen dat iedereen uitgaat van zijn eigen ideetjes. Terecht, want met beton kan je werkelijk alle kanten uit, alleen al wat structuur, realisatie of esthetiek aangaat. Je kunt de trap ter plaatse storten, of prefab trapdelen laten leveren, of de treden met decoratieve elementen bekleden. De gewenste afwerking is een factor in de keuze van het traptype. Een ruwe trap vraagt uitvoering ter plaatse, gestort in bekisting. Een meer verfijnde versie is mogelijk met een prefab trap, met een gladdere afwerking. De graad van renovatie van de woning is uiteraard ook bepalend voor de mogelijkheden. Bij een lichte renovatie zal de plaatsing van een complete prefab trap allicht geen optie zijn, bij gebrek aan toegankelijkheid. In dat geval moet men overwegen de treden te gieten of kleinere elementen te installeren.

De ‘fifties’ look is weer helemaal ‘in’

Nu het design van de jaren 50 en 60 een heropleving kent, is er ook weer belangstelling voor granito, een helaas wat weggedeemsterd materiaal. Granito is beton van een iets verfijnde samenstelling. Het aandeel van zand is verminderd ten voordele van granulaten, geselecteerd volgens kaliber en tint, met het oog op het beoogde esthetische resultaat. M. Bernardin uit Luik is al meerdere generaties gespecialiseerd in granito en vertelt over zijn ervaringen met betrekking tot het gebruik ervan voor trappen. ”Granito is heel speciaal aan te bevelen voor doorloopruimtes zoals trappen. Het is immers zeer resistent, maar de belangrijkste troef is het elegante en esthetische aspect dat het toevoegt aan een interieur”, stelt M. Bernardin. ”De verscheidenheid in tinten en aspect is trouwens vrijwel onbeperkt.” De zeer vele monsters in de showroom bevestigen inderdaad die uitgestrekte waaier aan mogelijkheden. Wat de uitvoering aangaat: granito wordt net zoals klassiek beton ofwel ter plaatse gestort, ofwel uitgevoerd met prefab elementen. Het fijne polijsten van het oppervlak zorgt voor de schoonheid en glans: een vermaak voor het oog! Ook dát is een mooi voorbeeld van gebruik van beton in de woning: de trap in granito brengt de fifties terug in huis én loopt over van persoonlijkheid!

Wilt u meer informatie over betonnen trappen? Kijk even op de website van Infobeton

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo