Duurzaam Bouwen

Regionaal inkoopcollectief voor zonnepanelen van start

Duurzame Energie coöperatief Altena Biesbosch U.A. (DEcAB) presenteert op 13 maart in Golfpark Almkreek te Almkerk haar collectieve inkoopproject voor zonnepanelen, ZonZelf. De actie is opgezet om particuliere woningeigenaren, bedrijven, verenigingen en scholen te stimuleren over te stappen op zonne-energie. Centrosolar Benelux, producent en leverancier van zonne-energiesystemen voor daken, levert de systemen voor het project. De installatie wordt verzorgd door regionale installateurs.

De vier initiatiefnemers van DEcAB, Cees de Bas, Ienze Koekkoek, Johan Koekkoek en Bas van Breugel, richtten de coöperatie eind 2012 op om zoveel mogelijk duurzame energie in Altena Biesbosch te bewerkstelligen. ZonZelf is het eerste project van de coöperatie. Cees de Bas, voorzitter van DEcAB: “Wij waren van mening dat er nog te weinig gebeurt in onze regio op het gebied van duurzame energie. Daarom gingen wij op zoek naar initiatieven die wij een zetje in de rug konden geven en kwamen daarbij al snel uit op zonne-energie.”

DEcAB heeft een uitgebreide en zorgvuldige selectieprocedure doorlopen om tot een keuze voor de leverancier en de installateurs voor hun projecten te komen. De Bas: “Kwaliteit en rendement worden bepaald door product en installatie. Wij hebben daarom gekozen voor een samenwerking met Centrosolar Benelux en regionale installateurs. Als je kiest voor duurzaamheid en voor nabijheid, kies je volgens ons voor een Europese producent. Dit vonden we ook belangrijk met het oog op garanties. Centrosolar produceert zijn systemen in Duitsland en we hebben vertrouwen in zijn product en productieprocessen. Bovendien kon deze leverancier ons een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.”

Voordat de panelen geplaatst worden, krijgen de installateurs een uitgebreide training bij de leverancier van de panelen. Erik de Leeuw, Commercial Director van Centrosolar Benelux: “Voor de installatie van onze systemen werken wij doorgaans samen met verschillende installateurs. Om de kwaliteit te waarborgen, besteden wij extra aandacht aan de opleiding van installateurs. Zo zorgen we er zelf voor dat zij over de juiste kennis en kunde beschikken om onze producten zodanig te installeren dat de klant optimaal rendement uit ons systeem kan halen.”

De Bas: “Het is volgens ons belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat elektriciteit niet uit het stopcontact komt, maar dat je als consument verantwoordelijk bent voor de bron. We willen ervoor zorgen dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen energievoorziening en -verbruik. Uit onze ervaring blijkt dat wanneer men eenmaal begint aan zonne-energie, men zich bewuster wordt van het eigen energiegebruik. Dan gaat de knop om en denken mensen: ik kan er zelf wat aan doen!”

Geplande vervolgprojecten van DEcAB zijn gericht op het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen en agrarische gebouwen en op de aanleg van collectieve parken met zonnepanelen. Zonneparken zijn volgens De Bas nu nog niet rendabel vanwege de huidige salderingsregeling van de overheid. Deze regeling maakt het op dit moment niet mogelijk om zonne-energie die niet op het eigen dak is opgewekt te salderen. DEcAB heeft projecten in voorbereiding. Zodra de salderingsregeling is aangepast, kunnen deze projecten worden gerealiseerd.

De informatieavonden over project ZonZelf vinden plaats op woensdag 13 maart om 20.00 uur in Golfpark Almkreek, Hoekje 7b te Almkerk en op woensdag 20 maart om 20.00 uur in d’Álburcht, Perzikstraat 14a in Wijk en Aalburg. Alle belangstellenden uit de regio Altena Biesbosch kunnen zich daar vanaf 19.30 uur melden.