Dossier Woonbonus

Regering wil woonbonus uitbreiden naar tweede woningen

  BE   27 december 2015 Bron: Logic-Immo
Regering wil woonbonus uitbreiden naar tweede woningen
Tot op heden kun je alleen van de Vlaamse woonbonus genieten als je leent voor je eerste en eigen woning, maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. De Vlaamse regering wil die laatste voorwaarde – dat het om de ‘enige woning’ gaat – schrappen, zodat je ook je voordeel doet wanneer je leent voor ander vastgoed.

De woonbonus

De woonbonus is wellicht het meest bekende fiscale voordeel in België. In Vlaanderen kun je ervan profiteren wanneer je een hypothecaire lening aangaat om een huis te kopen of te bouwen, tenminste als je er zelf ook in gaat wonen én het je enige woning is.

Nieuw in 2016: woonbonus ook voor tweede, derde … woning

Dat staat dus te veranderen. De centrumrechtse Vlaamse regering kiest er nu voor om de woonbonus uit te breiden naar leningen voor andere eigen woningen. Dus als je leent om een tweede of derde gezinswoning te bouwen, kun je vanaf 2016 hetzelfde fiscale voordeel krijgen als wie leent voor zijn eerste eigen huis.

Rechtzetting van bizar verschijnsel

Een regeling die vooral rijke gezinnen lijkt te bevoordelen? Niet per se. Volgens Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, gaf de oude regeling rijke eigenaars namelijk al een onterecht voordeel. Tot op heden kon je je fiscaalaflossingen voor een tweede verblijf makkelijk bij de belastingen inbrengen, met name onder het stelsel van het pensioensparen. In bepaalde situaties, schrijf Wellens, gaf een tweede eigen woning je zelfs méér voordelen dan de woonbonus voor de eerste eigen woning.

Die situatie wordt nu verholpen door de ingreep van de Vlaamse regering, omdat ook de tweede eigen woning onder het stelsel van de woonbonus zal vallen. Wellens: “De ingreep stelt paal en perk aan dit bizarre neveneffect van de Vlaamse woonfiscaliteit.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo