Architectuur

Referentiecentrum 'Green Mango' te Congo

Samyn and Partners ontfermen zich momenteel over een duurzaam project te Congo, namelijk het ontwerpen van een nieuw referentiecentrum 'Green Mango'. Behalve de functies die dit gebouw voor de gemeenschap zal moeten hebben, is ook de architecturale constructie het bekijken waard.

Het niet-winstgevende Belgisch en Luxemburgs liefdadigheidsproject Coup de Pouce heeft als hoofddoel het creëren en ondersteunen van diverse duurzame micro-projecten. In deze rol assisteert en adviseert het diverse lokale deelnemers aan dit project als hun referentiepunt. Het is stichting die opgericht is conform met de Congolese wet en die meerdere activiteiten omvat: het creëren en verbeteren van micro-ondernemingen, het aanmoedigen van artistieke activiteiten en tegelijkertijd ondersteuning voorzien voor lokale artiesten en ambachtslieden, onderwijs promoten door de oprichting van een bibliotheek, en tenslotte ook het exploreren en ontdekken van nieuwe activiteiten. De voorgestelde activiteiten zullen maximaal gebruik maken van de bestaande gebouwen en tuin. Bovendien zou het centrum autonoom kunnen worden en andere projecten ondersteunen zoals het ontmoedigen van slavernij-praktijken in de agrarische regio van Kafakumba.

Gesitueerd op de Kipopo weg in de gemeenschap van Lubumbashi, omvat het project vier kernelementen die lengtegewijs gesitueerd zijn langs het terrein: een gemakkelijk te bereiken openlucht parking; een hoofdgebouw met alle noodzakelijke faciliteiten, zoals keuken, studio etc; een sportterrein; en een boomgaard.

De architectuur van het gebouw is in harmonie met het klimaat en ecosysteem. Het hernieuwt banden met de lokale bouwprincipes en verkiest het gebruik van de doorgaans toegepaste materialen uit de regio.

Lees verder op Architectura.be