Ramen en deuren special: buitenschrijnwerk van a tot z

1 december 2017 Bron: Bouw & Wonen
Ramen en deuren special: buitenschrijnwerk van a tot z
In deze special over ramen en deuren lees je alles wat je moet weten over buitenschrijnwerk zoals de gebruikte materialen, de soorten beglazing en de interessante steunmaatregelen. Wist je bijvoorbeeld dat er momenteel 4 premies beschikbaar zijn voor het plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk? Lees er meer over in dit artikel!

Waarom nieuwe ramen en deuren plaatsen?

Zijn je oude ramen en deuren aan vervanging toe? Of heb je onlangs een woning aangekocht waarvan het buitenschrijnwerk moet vernieuwd worden? Vraag dan vrijblijvend meer informatie op onze website.

Het plaatsen van nieuwe ramen en deuren brengt heel wat voordelen met zich mee:
 1. Nu 4 interessante premies beschikbaar
 2. Besparing op je energiefactuur van al snel 200 EUR per jaar
 3. Aangename temperatuur in je woning
 4. Geen extra kosten door vochtproblemen veroorzaakt door oude ramen
 5. Korte terugverdientijd
 6. Verlaagd BTW-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar

Soorten materialen in ramen en deuren

De meest gebruikte materialen voor buitenschrijnwerk in België zijn PVC, hout en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

PVC ramen
PVC is met uitstek het meest gekozen isolatiemateriaal in België. PVC buitenschrijnwerk is erg onderhoudsvriendelijk en de meest budgetvriendelijke oplossing van alle materialen.


Houten ramen
Geen enkel ander materiaal biedt je woning dezelfde warme uitstraling als houten ramen en deuren. Houten buitenschrijnwerk is bovendien makkelijk te herstellen en heeft zo een erg lange levensduur.

Aluminium ramen
Buitenschrijnwerk uit aluminium is erg degelijk en heeft een gemiddelde levensduur van maar liefst 50 jaar. Dit materiaal isoleert ook erg goed en geeft je woning een strakke, moderne uitstraling.

Soorten beglazing
Tegenwoordig zijn er drie soorten beglazing te vinden op de markt, namelijk dubbele beglazing, hoogrendementsbeglazing en driedubbel glas.

Dubbel glas
Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een luchtspouw. Dubbel glas heeft een gemiddelde U-waarde van 2.9 W/m2K. Het scoort beduidend slechter dan de andere soorten beglazing en wordt tegenwoordig bijna niet meer geplaatst.

Hoogrendementsglas
Bij HR-glas wordt de spouwruimte aan de binnenkant bekleed met een transparante metaalcoating die de warmte reflecteert. Hoogrendementsbeglazing heeft een gemiddelde U-waarde van 1.1 W/m2K, ofwel twee tot drie keer beter dan dubbel glas.

Driedubbel glas
Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en dus ook uit twee luchtspouwruimtes. Dat zorgt voor een superieure isolatiewaarde. Driedubbel glas heeft een gemiddelde U-waarde van 0.5 W/m2K en is dus ideaal voor passiefwoningen.De interessante premies voor buitenschrijnwerk

Het plaatsen van nieuwe ramen en deuren is momenteel ontzettend interessant door de voordelige premies die voorhanden zijn. Zo kan je aanspraak maken op een premie van de netbeheerder, de renovatiepremie, de verbeteringspremie of de totaalrenovatiepremie.

Premie van de netbeheerder
Je ontvangt een premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas van
10 EUR per m² in Vlaanderen en tot 15 EUR per m² in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Renovatiepremie
Als je zowel het glas als het buitenschrijnwerk vervangt en je woning is minstens
30 jaar oud, kan je 20% of zelfs 30% van je investering terugkrijgen.

Verbeteringspremie
Ook deze premie geldt voor glas en schrijnwerk en is bedoeld voor kleinere investeringen. De premie bedraagt €1.250 en je woning dient minstens 25 jaar oud te zijn.

Totaalrenovatiepremie
Investeer je binnen de 5 jaar ook in andere energiebesparende maatregelen? Dan krijg je een extra bonus gaande van €1.250 bij 3 investeringen tot €4.750 bij 7 investeringen.

Meer informatie of prijzen vergelijken van ramen en deuren?

Overweeg je de aankoop van nieuwe ramen en deuren of wil je eerst vrijblijvend advies inwinnen? Aarzel dan niet en vraag op onze website meer informatie en prijzen van buitenschrijnwerk.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo