Architectuur

Rafael Moneo wint Spaanse Asturiasprijs

De Spaanse architect Rafael Moneo heeft de Spaanse Prins van Asturiasprijs 2011 voor kunst gewonnen. Moneo is een van de beroemdste Spaanse architecten, in 1996 won hij de Pritzker Prize.
Volgens de Prins van Asturias Stichting heeft het werk van de architect "de publieke ruimte in steden verrijkt met serene en nauwkeurig ordelijke architectuur". Rafael Moneo kreeg de Asturiasprijs voor kunst gisteren op zijn 75e verjaardag.

Van 1958 tot 1961 werkte hij voor het architectenbureau van Francisco Javier Sáenz de Oíza in Madrid. Na zijn studie gaat hij voor de Deense architect Jørn Utzon, de ontwerper van het Sydney Opera House, werken. Verder geeft hij les aan verschillende universiteiten en hogescholen in Europa en de Verenigde Staten. Sinds 1973 runt hij zijn eigen architectenbureau in Madrid.

De Prins van Asturiasprijzen worden jaarlijks uitgereikt in disiplines als kunsten, mensenrechten, wetenschappen en sport. De winnaars gaan naar huis met 50.000 euro en een sculptuur van de Spaanse kunstenaar Joan Miró.

Ook interessant