Architectuur

Punibach: een hydro-elektrische breuk in het landschap

De hydro-elektrische centrale Punibach, in Zuid-Tirol, kan gezien worden als een elegante ‘breuk’ in het landschap. Alsof de centrale al in het landschap ingebed was, onthult hij zijn binnenkant vol machines wanneer hij open staat. Met behulp van die machines worden natuurlijke bronnen tot duurzame energie omgezet.

Een betonnen plaat in de grond scheidt het heuvelachtig landschap van het gebouw dat gemaakt is uit natuurlijke materialen. Deze biologische materialen zorgen ervoor dat het geheel er overdag net zo natuurlijk uitziet als de groene omgeving. ’s Nachts verandert de look echter drastisch.

Als de zon achter de horizon verdwijnt, gloeit de energiecentrale door zijn gelamelleerde voorkant. Daardoor presenteert het gebouw zich als een oriëntatiepunt voor de nachtelijke passanten op de snelweg niet ver weg.

Net zoals het Winnebachproject ligt de elektriciteitscentrale Punibach in een delicaat, natuurlijk landschap. Monovolume architecture+design werd door SEL AG (Südtiroler Elektrizitäts-Aktiengesellschaft) de opdracht gegeven om plannen te maken die rekeningen hielden met de vorm en de functie van het gebouw en de omgeving. SEL AG leverde alweer een atmosferisch project waarbij de esthetische en bouwkundige noden hand in hand moesten gaan met die van de ingenieurs.

Lees verder op Architectura