Nieuwbouw

Psychologie houdt bouwers Patio Sevilla overeind

Volledige identificatie met de bewoners van Patio Sevilla. Dat heeft er volgens aannemer en ontwikkelaar voor gezorgd dat de verhoudingen na de balkonramp goed zijn gebleven. Een strakke organisatie, gestoeld op elementaire bouwvakkerspsychologie, deed de rest.

De laatste vakwerkspanten zijn eerder deze week geplaatst. Daarmee beschikken alle vrijhangende balkons van het woongebouw aan de Maastrichtse Avenue Céramique over vier steunpunten: twee isokorven, een kolom en de vakwerkligger die onzichtbaar in spouwmuur en borstwering is weggewerkt. De kolommen, voor zover aanwezig, kregen een plekje bovenop de balkonplaat in plaats van net daarnaast op een aangestorte nok.

Ook de minder vervaarlijk uitkragende balkons kregen extra ondersteuning in de vorm van een vakwerkligger, zodat alle bewoners zich weer veilig kunnen voelen. Want dat is misschien wel een van de merkwaardigste kanten van de Patio Sevilla-affaire: dat de bewoners altijd vierkant achter aannemer Smeets en ontwikkelaar 3W zijn blijven staan. Vooral vorig jaar juni verbaasde dat toen de ontwikkel- en bouwcombinatie telkens opnieuw bewoners en pers bij elkaar moest roepen om nieuwe gebreken te openbaren. Zoals het zwakke dak van de parkeergarage onder het complex, of de gebrekkige ophanging van de inpandige loggiabalkons, of de draagmuur boven de winkelpanden die niet op zijn taak berekend bleek.
Telkens weer was de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren bereid te verklaren hoeveel vertrouwen hij had in de bouwers.
Dat verbazingwekkende vertrouwen is volgens directeuren Paul Smeets en Nico Eurlings van respectievelijk de aannemer en de ontwikkelaar terug te voeren op de complete identificatie die ze altijd hebben nagestreefd met de bewoners. Ze zijn niet begonnen met ontkennen dat er iets mis was gegaan, of met het afschuiven van de verantwoordelijkheid. En dat doen ze nog steeds niet. Althans niet naar buiten toe. Eurlings is daar heel stellig in: “Wij gaan niet met een vingertje lopen wijzen. Het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek en dat zal uiteindelijk al dan niet een schuldige aanwijzen. Wij wagen ons niet aan speculaties.”

Feiten
De technische feiten van de oorzaak van het ongeval dat aan twee mensen het leven kostte, zijn volgens Smeets inmiddels wel duidelijk. Een rapport van BAS BV uit Venray, dat zich uitvoerig met de kwestie heeft bemoeid, heeft hij nooit gezien. Hij heeft wel eens wat animaties gezien en ook her en der uitlatingen vernomen, maar nooit een officieel rapport onder ogen gekregen. Dus bestaat voor hem alleen maar de werkelijkheid van het onderzoek dat professor Bijen en Intron uitvoerden naar de oorzaak van de ramp en dat allang aan het openbaar ministerie is overhandigd. De conclusie die TNO en het OM straks trekken komt voor 90 procent overeen met die van het Bijen/Intron-onderzoek, verwacht Smeets. Het OM liet vorige week weten nog maanden nodig te hebben voor zijn onderzoek. Smeets en Eurlings kunnen niet anders doen dan daarin berusten. “Het is een ongrijpbare factor waar we als ondernemers die altijd proberen alles onder controle te krijgen, onrustig van worden. Maar we kunnen niets anders doen dan afwachten”, aldus de aannemer.
Dat de verzekeraars dat niet doen, heeft hij ook ervaren. Los van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid willen zij weten wie er aansprakelijk is voor de kosten voor het herstel. De teller staat inmiddels op zo’n 5 miljoen euro. In zijn balans heeft Smeets er alvast rekening mee gehouden dat hij dat bedrag zelf moet ophoesten.

Ook interessant