Tuin

Prunus lusitanica Brenelia is het goedkopere alternatief op de Portugese Laurier

Prunus lusitanica Brenelia is het goedkopere alternatief op de Portugese Laurier
Binnen de winterharde haagplanten is een nieuw exemplaar verschenen: de Prunus lusitanica Brenelia. Het heeft wat grotere bladeren dan de bekende Angustifolia, maar ze hebben wel dezelfde golving. De Portugese laurier Brenelia heeft rode takken waar die van de Angustifolia een dieproze kleur hebben. Het kent een mooie, opgaande groei waardoor het ook prima geschikt is voor een kleinere tuin. Wanneer u gesteld bent op uw privacy of een lelijk uitzicht aan het oog wilt onttrekken is de Prunus Brenelia echt wat voor u. Het kan uitgroeien tot een hoogte van wel 4 meter en op iedere standplaats worden aangeplant. Maar niet alleen als haagplant is de struik geschikt. Ook solitair of in een pot op het terras is het een beauty om te zien.

Goed bestand tegen ons klimaat

In tegenstelling tot veel andere haagplanten is de Prunus lusitanica Brenelia goed bestand tegen natte weersomstandigheden. Nu ons klimaat verandert en het veel vaker en langduriger regent hoeft u dus niet zo bang te zijn dat de wortels gaan rotten. Sterker nog: de Prunus lusitanica Brenelia heeft juist veel water nodig, zeker in een droge periode. Wel is het zo dat de bodem doorlatend moet zijn zodat het water goed weg kan. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van de Brenelia: in de maanden mei/juni verschijnen er witte bloemen die als een soort kaarsen in de plant staan. Stel u eens voor hoe dat eruit zal zien in de tuin, prachtig toch? Deze bloemen hebben een grote aantrekkingskracht op diverse soorten insecten, vlinders en bijen. Dus u doet hen er ook een groot plezier mee door de Prunus lusitanica Brenelia in de tuin aan te planten. Na de bloei verschijnen er besjes aan die vogels erg lekker vinden. Zo wordt de tuin een mooi natuurparadijsje voor mens en dier.

De Prunus Brenelia onderhouden

De Portugese Laurier Brenelia heeft in vergelijking met andere laurierhagen relatief weinig onderhoud nodig. Het is in de eerste jaren na het aanplanten echter wel van groot belang om de haag van voldoende water te voorzien. Zo is het belangrijk om te voorkomen dat de Prunus Lusitanica Brenelia in een uitgedroogde grond komt te staan. In een regenachtige herfst zult u de haag niet extra te hoeven bewateren, maar in het voorjaar en in de zomer is dit wel noodzakelijk.

De beste manier om te ontdekken of de grond voldoende water bevat is door aan de aarde te voelen. Voelt de grond droog aan? Voorzie de Prunus Lusitanica Brenelia dan direct van water. Let wel op: de haag houdt niet van natte voeten. Voorkom dus dat er een plas water om de haag blijft staan. Geef de Prunus Lusitanica Brenelia dus niet té veel water en houd in de gaten of het regenwater goed in de bodem zakt na een flinke regenbui. Is dit niet het geval? Dan is het aan te raden om een drainage aan te leggen.

Na een aantal jaar heeft de Prunus Lusitanica Brenelia zich goed kunnen ontwikkelen en zal hij steeds beter voor zichzelf kunnen zorgen. Creëer een mooie, dichte haag door de Prunus Lusitanica Brenelia een tot tweemaal per jaar te snoeien. Plan de snoekbeurten bij voorkeur in de maanden april en september. In het voorjaar - als het niet meer zal vriezen - is het aan te raden om de Prunus Lusitanica Brenelia te bemesten. Doe dit jaarlijks met organische mestkorrels. Zo groeit uw Prunus Lusitanica Brenelia tot een gezonde en groene haag!

Ook interessant