Architectuur

Projecten BURO II vallen in september twee maal in de prijzen

De Picanolsite werd op de prijsuitreiking van de Prijs Bouwheer 2009 uitgeroepen tot laureaat in de categorie ‘hergebruik/herbestemming’. De Prijs Bouwheer gaat uit van de Vlaamse overheid waarbij de Vlaamse Bouwmeester publieke opdrachtgevers wil begeleiden naar een hoogstaand stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal kwaliteitsbeleid.
Het ecologisch vakantieresort op Dominica werd genomineerd in de categorie ‘future projects’ op het World Architecture Festival (WAF) in Barcelona. De presentatie van dit project voor de jury vindt plaats op het Festival dat doorgaat van 4-6 november in Barcelona.

Picanolsite ‘Neerstad’ Ieper

De Neerstad is een project op de site van de oude weefgetouwenfabrikant ‘Picanol’, waarbij oud en nieuw op kwalitatief hoogstaande manier gecombineerd worden: de weefgetouwenfabriek is zo een heuse cultuurfabriek geworden (zie foto boven).
Naast de publieke functies met het bouwen van een bibliotheek, archief, stedelijke academies en ondergrondse parking, is er een private ontwikkeling waarbij zowel private als sociale woningen ontwikkeld worden en er ruimte wordt gecreëerd voor winkels en horeca.

Aan de realisatie ging heel wat studiewerk vooraf. Het architectenbureau Robbrecht & Daem maakte een stedenbouwkundige studie voor het ruimere stadsvernieuwingsproject ‘De Noordelijke stadspoort Ieper’. Dit masterplan vormt de aanzet voor diverse deelprojecten en deelontwerpen. Een cultuurhistorisch onderzoek distilleerde waardevolle structuren en volumes, die daarna getaxeerd werden op hun bruikbaarheid en gerelateerd werden aan het programma. Zo werd de montagehal herbestemd tot kunsten muziekacademie, of de ‘Halle de démonstration’ tot lofts.
De stad Ieper werkte zelf een communicatie- en participatieplan uit. Het betrokken publiek - buurt, bewoners, scholen, verenigingen, investeerders en ondernemers- worden actief betrokken bij de verschillende fases van het stadsvernieuwingsproject.

De jury had lof voor de keuze van de stad voor het behoud van een site met een belangrijke historische waarde voor de stad, en voor het feit dat de bouwheer met een stevige kennis van zaken en beginselvastheid dit project binnen de gestelde termijnen tot een goed einde heeft weten te brengen. Dit project zal functioneren als een scharnier tussen het noordelijk stadsdeel en het stadscentrum. Ruimte die vroeger privé was, wordt publiek gemaakt waardoor een nieuwe stedelijke dynamiek ontstaat.

Mero Beach project, Dominica



Het vakantieoord van 22.000m² is gesitueerd langs de Mero Beach op de westkust van Dominica. Mero Beach is één van de belangrijkste kusten op het eiland en heeft belangrijke sociale en ecologische eigenschappen. Zowel deze sociale als ecologische kenmerken staan in relatie met het fragiele culturele, economische en natuurlijke evenwicht. Het nieuwe vakantieoord wil dit evenwicht beschermen en stelt een duurzame benadering van het project voorop.
Het doel van het project is een dialoog te creëren met de bestaande context: de natuur en het dorp. Het programma werd verdeeld over verschillende volumes volgens een ritme van geluid (gebouwen) en stilte (berglandschap). Het gebruik van duurzame materialen en technieken en de dominante aanwezigheid van de natuur versterken het concept van architecturale integratie in een natuurlijke omgeving.

Vorig jaar nog was BURO II laureaat op het WAF in de categorie ‘Civic buildings’ met het Baiyun International Convention Center in Ghaungzhou, China