Second Home

Project voor servicewonen in Zuid-Frankrijk

Project voor servicewonen in Zuid-Frankrijk
De i-vzw Réseau de Soins Vincent, met hoofdzetel in Deinze, start in Zuid-Frankrijk met de realisatie van een vernieuwend woonconcept, “Entre Mer & Montagne”. Het combineert wonen in een prachtige streek met mooie architectuur, modern comfort en een uitgebreide woonservice. Levenslang wonen en genieten liggen binnen handbereik. De vzw met internationaal statuut is hiermee de eerste in Vlaanderen die uitpakt met een dergelijk servicewoonproject buiten de landsgrenzen.

“Wie droomt er niet van om op termijn in het buitenland te gaan wonen, in het zuiden van Frankrijk bijvoorbeeld. Daar ten volle genieten van zon, zee, strand en natuur is toch de wens van velen. Maar vaak wordt de stap niet gezet omdat men vreest dat daar niet de juiste of onvoldoende zorgen voorhanden zijn om er ook op hogere leeftijd te kunnen blijven. Met het project “Entre Mer & Montagne” passen we daar een mouw aan en kan die droom werkelijkheid worden”, steekt Ludo Timmermans van de i-vzw begeesterd van wal.

Internationaal statuut

De i-vzw Réseau de Soins Vincent heeft zijn hoofdzetel in België, meer bepaald in Deinze, en beschikt ook over een 2de zetel in Frankrijk. Deze vzw met internationaal statuut bezit een ruime expertise in de zorgsector. Hij is gelinkt aan een Vlaamse vzw die meerdere woonzorgprojecten met succes gerealiseerd heeft in Deinze. De i-vzw heeft dan ook als voordeel dat de dienstverlening vanuit België én Frankrijk mogelijk is.

“Aangezien de i-vzw in Frankrijk geen commerciële bouwactiviteiten mag uitvoeren, richtten we een aparte vennootschap op. Die zorgde voor de aankoop van de gronden in Villelongue dels Monts en treedt ook op als bouwheer. Hierin zetelen dezelfde mensen als in de i-vzw, allemaal actief of met een ruime ervaring in de zorgsector. De ontwikkeling en het beheer van het project berusten bij de i-vzw. Ondertussen zijn de definitieve ontwerptekeningen klaar en kennen we ook de aannemers met wie we in zee gaan”, aldus de heer Timmermans.

Letterlijk tussen de zee en de bergen

Het project “Entre Mer & Montagne” wordt letterlijk tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën gerealiseerd, in de regio Languedoc-Roussillon. Op een bouwkavel in het dorpje Villelongue dels Monts verrijzen in totaal 32 moderne appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Er komen wandelwegen in de tuin en een patio met wandelbruggen. Alle flats hebben een terras met zeezicht. Het geheel wordt verder uitgerust met een zwembad, jacuzzi, zit- en ligstoelen, carports, parkeerplaatsen en een onthaal- en ontmoetingsruimte.

“Qua kleur is de architectuur aangepast aan de streek voor een aangename regiobeleving. In het wooncomplex worden moderne technologie en een duurzame bouwmethode verenigd. Veel lichtinval zorgt voor een optimale sfeer, zodat het zonnig genieten is zowel binnen als buiten. Het complex zal ook rolstoelvriendelijk en toegankelijk zijn voor mensen met een beperking”, legt Ludo Timmermans verder uit.

Uitgebreide woonservice

“Het project is in de 1ste plaats gericht op individueel wonen met veel aandacht voor de privacy. Maar tegelijkertijd is er de omkadering met allerlei faciliteiten voor een uitgebreide woonservice, aangepast aan de behoeften van de bewoners. Dat kan gaan van culturele en sportieve activiteiten, animatie, maaltijdservice en shuttledienst tot medische verzorging en extra woonassistentie. Wonen en genieten in alle vrijheid staan voorop, met de mogelijkheid om op de ruime woonservice beroep te doen als daar behoefte toe is. We kunnen hier gerust spreken van een vernieuwend concept voor servicewonen.”

Ludo Timmermans: “In de uitbouw van het project speelt de woonassistent een belangrijke rol. Hiervoor willen we de geknipte persoon parttime in dienst nemen. Hij of zij zorgt ervoor dat de bewoners zich snel thuis voelen door hun deelname aan activiteiten te bevorderen. De woonassistent maakt verder de oprichting van een gebruikersraad mogelijk, behandelt klachten en voert een actieve communicatie met de bewoners. Hij of zij houdt ook een minimum aan gegevens van de bewoners bij en begeleidt tevens de mogelijke voorziening van warme maaltijden. De woonassistent is dus de spilfiguur binnen dit woonproject.”

Voor diverse doelgroep aan toegankelijk budget

Het project “Entre Mer & Montagne” wil qua budget toegankelijk zijn voor een heel diverse doelgroep. De kleinste appartementen (55 m²) zijn al beschikbaar aan de lanceerprijs van 196.000 euro. Ook de basistoestellen in de keuken zijn inbegrepen. De grootste flats zijn in de lanceerperiode beschikbaar voor een maximumbedrag van 269.000 euro, inclusief BTW. Verdere inrichting en uitrusting qua meubels en toestellen worden optioneel aangeboden.

“We richten ons in de eerste plaats op de actieve 60-ers en 70-ers. Een eigen flat in dit project biedt zeker aantrekkelijke vooruitzichten. Men kan er meteen zijn hoofdverblijf van maken en er voor de rest van zijn leven zonder zorgen wonen en genieten in alle vrijheid. Naast het gunstige klimaat en de prachtige omgeving maakt dit woonconcept heel wat sociale contacten mogelijk. Maar wie gesteld is op zijn privacy en totale vrijheid, krijgt daar ook alle kansen toe”, gaat Ludo Timmermans verder.

Boodschappen- en klusjesdienst

“Vooral geruststellend voor de bewoners is dat ze op een uitgebreide woonservice met allerlei voorzieningen kunnen terugvallen als dat nodig is. We denken niet alleen aan warme maaltijden en (para)medische verzorging. Ze zullen ook beroep kunnen doen op een klusjesman en een boodschappendienst. De i-vzw neemt de schoonmaak van alle gemeen-schappelijke delen op zich en installeert ook een noodoproepsysteem dat heel het jaar door dag en nacht actief zal zijn. Rolstoelvervoer met een busje is beschikbaar aan kostprijs.”

De ligging van het woonproject vlakbij een leuk dorp, met aanpalend een woonzorgcentrum en ziekenhuizen in de buurt is volgens de heer Timmermans zeker een belangrijke factor. Wat het voor de bewoners tot slot ook aantrekkelijk maakt is dat familie en vrienden kunnen komen logeren, zodat het een gezamenlijke beleving wordt.

Klik hier voor meer informatie over dit project

Ook interessant