Nieuwbouw

Prognose bouw verslechterd

Het aantal bouwvergunningen voor zowel nieuwe woningen als niet-woongebouwen is in het tweede kwartaal van 2013 verminderd. De vergunningen voor appartementen konden de daling voor eengezinswoningen deze keer niet compenseren. De bouwactiviteit en de werkgelegenheid zijn in dezelfde periode gedaald en het hoge aantal faillissementen houdt aan. De prognose voor dit jaar is dan ook verslechterd met een verwachte negatieve groei voor de bouw van rond de -1,5% à -2% (tegenover een prognose van -0,2% in juni). De Confederatie Bouw pleit dus voor maatregelen die de economische situatie van de bouw kunnen verbeteren.

Stemming van de aannemers

De kloof tussen de pessimisten en optimisten is verder verkleind. Het aandeel optimisten is toegenomen en steeg tot 9%. Het percentage aannemers met een pessimistische visie bleef wel stabiel (20,7%).

bouwbarometer

Activiteit daalt

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen is de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013, op kwartaalbasis, gedaald met 0,4%. In vergelijking met een jaar geleden is de activiteit gedaald met 2,5%.

De bouwwerkgelegenheid daalde in het tweede kwartaal van 2013 met 0,3% en in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012 is de werkgelegenheid met 2% achteruitgegaan.

Orderboekjes: werk voor 5,41 maanden

Volgens het driemaandelijks gemiddelde bevatte het orderboek van de aannemers werk voor 5,41 maanden tijdens de periode juli tot september. Dit is een stabilisatie (-0,1%) in vergelijking met de periode april tot juni, toen het orderboek ook werk voor 5,44 maanden omvatte. De trend blijft wel positief.

Woningbouw: daling bij zowel nieuwbouw als bij renovatie

Het aantal vergunningen voor woningen daalde tijdens het tweede kwartaal van 2013 (april-juni) met 1,6%. Tijdens deze periode werden 11.989 vergunningen voor nieuwe woningen toegestaan. Het eerste kwartaal (januari tot maart) bedroeg dit cijfer 12.108 nieuwe vergunde woningen. Het aantal vergunningen voor appartementen steeg met 4,4%. De daling van het aantal vergunningen voor eengezinswoningen (-8,7%) was omvangrijker, wat een negatieve invloed had op het totaal aantal vergunningen van woningen. De trend voor nieuwe woningen (appartementen en eengezinswoningen samen) blijft wel positief gericht.

Het aantal vergunningen voor de renovatie van woningen bedroeg 7.885 vergunningen tijdens de periode van april tot juni (tweede kwartaal 2013). Dit is een kleine afname met 0,6%. Het vorige kwartaal (januari tot maart) bedroeg dit cijfer 7.930 vergunningen. De trend voor renovatie is positief gericht.

Niet-woningbouw: daling bij nieuwbouw, stabilisatie bij renovatie

Het vergunde volume nieuwe gebouwen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van 2013 (april tot juni) 10,5 miljoen kubieke meter. Dit is een kleine daling met 0,7%. Tijdens het vorige kwartaal (januari tot maart) werden nog 10,6 miljoen kubieke meter vergund. In aantal daalden de vergunningen wel meer uitgesproken, met 9,2% (van 1.137 naar 1.033). Door enkele grotere projecten vergund tijdens deze periode in de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Sint-Niklaas kon de daling in het vergund volume beperkt blijven. De trend voor nieuwe gebouwen is negatief gericht. Voor het vergund volume is de trend stijgend.

Tijdens het tweede kwartaal van 2013 (april tot juni) stabiliseerde (0,2%) het aantal vergunningen voor de renovatie van niet-woongebouwen. Er werden 1.180 vergunningen toegestaan. De vorige drie maanden werden 1.178 vergunningen afgeleverd. De trend voor renovatie is positief gericht.

Faillissementen: stijging met 16,9%

Het aantal faillissementen steeg tijdens de maanden juni tot augustus met 16,9%. Tijdens deze periode moesten 549 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Vooral het ongewone hoge aantal faillissementen in juli hebben hiertoe bijgedragen. In de periode maart tot mei werden 470 bedrijven failliet verklaard. De trend voor faillissementen gaat in stijgende lijn en het aantal faillissementen blijft op een hoog niveau.

Ook interessant