Nieuwbouw

Bouw moet vechten voor behoud tewerkstelling

Het akkoord dat de sociale partners in juli hebben bereikt over het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden moet integraal worden uitgevoerd. Er kan dus geen sprake zijn van een uitholling van de uitzonderingsmaatregel voor tijdelijke en mobiele werkplaatsen. Dat zegt de Confederatie Bouw in reactie op de communicatie van het ACV, die de maatregel wil beperken in de tijd.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “In heel het debat over het eenheidsstatuut hebben wij steeds gepleit voor het behoud van de tewerkstelling met een vast contract in de bouwsector. Die staat immers zwaar onder druk. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat de uitzondering inzake opzegtermijnen de beste oplossing is voor onze sector.”

Bouwwerven zijn activiteiten van bepaalde duur. En toch is het contract van onbepaalde duur de norm gebleven in de bouw. Dat komt net omdat de werkgever door de korte opzegtermijnen geen schrik heeft om zich op de lange termijn te engageren. Dit alles zou tot het verleden behoren als de opzegtermijnen substantieel verhoogd zouden worden, terwijl er tegelijkertijd verschillende arbeidsvormen van bepaalde duur op de markt bestaan: tijdelijke detachering van buitenlandse arbeidskrachten, onderaanneming enzovoort.

Een studie van de Confederatie Bouw toonde dat de structuur van de arbeidsmarkt in de bouw volop aan het veranderen is: voor de eerste keer sinds 2000 is de loontrekkende werkgelegenheid in de bouw aan het dalen (-5.000 banen sinds begin 2012), het aantal zelfstandigen groeit onafgebroken (+40%), het aandeel arbeiders in de totale werkgelegenheid loopt terug (nog maar 64%), het aantal uit het buitenland gedetacheerde werknemers groeit (20.000 voltijdse equivalenten volgens de officiële cijfers) en ook de uitzendarbeid neemt toe.

Robert de Mûelenaere: “De enige oplossing bestaat er dus in om een uitzonderingsregime toe te passen voor activiteiten op bouwwerven. De regering heeft dat goed begrepen. Het wordt tijd dat ook de vakbond begrijpt dat het de werkgelegenheid zelf is die op het spel staat en dat we moeten vermijden om collectief zelfmoord te plegen met alle nieuwe vormen van concurrentie in onze sector.”

Ook interessant