Algemeen

Bouwunie bezorgd over compromis eenheidsstatuut

Het compromisvoorstel over het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden van minister van Werk Monica De Coninck na lange en moeizame onderhandelingen met de interprofessionele sociale partners, waaronder Unizo, is goedgekeurd door het kernkabinet.
Dit voorstel bevat een aantal krachtlijnen die nu verder moeten ingevuld en verfijnd worden. Bouwunie is opgelucht dat er een oplossing is en dat (vanaf 1 januari) de rechtsonzekerheid verdwijnt. Bouwunie is ook tevreden dat de bouwsector genoemd wordt om aanspraak te maken op de uitzonderingsregeling. Maar er is ook bezorgdheid over de kostprijs van enkele nieuwe bepalingen, o.a. over de afschaffing van de carensdag, die een kostenverhoging betekenen voor de bouwbedrijven. Daarnaast blijven er nog vele onbeantwoorde vragen waarop hopelijk snel een duidelijk antwoord komt. Het is alleszins van belang dat de beloofde uitzonderingsmaatregelen voor de bouwsector, als een van de meest arbeidsintensieve sectoren, er daadwerkelijk, en na goed overleg, komen en dat de kostenstijging binnen de perken blijft.

Het nieuwe eenheidsstatuut gaat pas in op 1 januari 2014. Dat geeft de tijd aan Bouwunie om de leden uitvoerig te informeren over de gevolgen en de alternatieven voor hun bouwbedrijf zodat ze zich er gedegen kunnen op voorbereiden.

Ook interessant


Build for Life