Algemeen

Akkoord in dossier arbeiders-bedienden is goed nieuws

De Confederatie Bouw is verheugd dat de sociale partners tot een akkoord zijn gekomen in het dossier arbeiders – bedienden. Met 175.000 arbeiders is de bouw immers één van de meest betrokken sectoren. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: `Wij zijn uiteraard tevreden dat de bouwsector genoemd wordt als uitzondering. Hierdoor wordt in onze sector een sociaal en economisch drama vermeden.`

Voor de Confederatie is dit dossier al twee jaar een hoofdbekommernis. Ze heeft er alles aan gedaan om tot een redelijke en evenwichtige oplossing te komen. Voor de bouwbedrijven was het ondenkbaar dat de opzeggingstermijnen van de arbeiders te hoog zouden worden opgetrokken. Dat had in de bouw, een sector met 81% arbeiders, voor een sociaal en economisch drama gezorgd. Het is dus goed dat de onderhandelaars gezorgd hebben voor een uitzonderingsregime voor bepaalde activiteiten. Het ziet ernaar uit dat dit voor de activiteiten op bouwplaatsen een verworven feit is.”

De houding van de Confederatie Bouw is altijd geweest dat er voor 8 juli een oplossing moest komen voor de opzeggingstermijnen en de carensdag. De afwezigheid van een beslissing had ons in de grootst denkbare juridische onzekerheid gestort hebben, met alle gevolgen vandien. Robert de Mûelenaere: “Dit akkoord is van groot belang en houdt bovendien rekening met de typische kenmerken van onze sector. Wij behouden zo de aantrekkelijkheid van een vaste job in de bouw.”

Ook interessant


Build for Life